fbpx
5 C
София

Mozilla разработва алтернатива на OpenID

Най-четени

Общността от разработчици на Mozilla се занимава със създаването на нова система за удостоверяване на потребителите в сайтовете. По думите на представители на екипа разработчици на проекта BrowserID, паролите ще стават ненужни, ако системата получи широко разпространение. В общи линии, проектът едва ли би могъл все още да бъде смятан за „убиец на пароли“, но платформата BrowserID определено представлява интерес в качеството си на алтернатива на OpenID.

Принципът на работа на разработката е съвсем прост, и, доколкото може да се съди на този ранен етап, удобен за крайния потребител. Последният трябва само веднъж да потвърди собствения си адрес за електронна поща, след което същият адрес може да се използва за достъп до различни сайтове. Разработчиците твърдят, че вписването във всеки сайт, който поддържа BrowserID, ще стане възможно само с едно кликване на мишката.

Технологията използва криптография с публични ключове за проверка на електронната поща при „общуването“ между браузъра и сайта. Тази технология е известна като Verified Email Protocol. Като цяло, съществуват доста алтернативи на OpenID, но новата технология отговаря на изискванията на Общността Mozilla. Освен това, с BrowserID ще могат да работят и потребителите, които използват IE, Safari и Google Chrome.

Сред другите предимства на технологията разработчиците от Mozilla посочват липсата на необходимост за прехвърляне на големи количества информация от потребителя към сайта. По този начин всяко изтичане на чувствителна информация е практически невъзможно. Mozilla се надява в близко бъдеще да стандартизира своя протокол.

Разработчиците и уебмастърите, които желаят да тестват на практика протокола, могат да посетят ресурса browserid.org. Демонстрация на процедурата по вписване с използване на този протокол е достъпна и на сайта myfavoritebeer.org.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новина
Следваща новина
Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини