Популярният сайт за генеалогия MyHeritage представиха нов инструмент, посредством който може да бъдат „съживени“ лицата на хората от старите фотографии, предава Би Би Си.

Името на новата услуга е DeepNostalgia и както признават сами хората от сайта, на някои тя може да се стори зловеща, но за други – вълшебна. Гледайки няколкото примера, които MyHeritage е дало на страницата си, няма нищо „вълшебно“, а си е точно зловещо. Създателите на DeepNostalgia споделят също така, че те не са включили реч, за да не бъдат създавани това, което те наричат „дийпфейк хора“ и дийпфейк видеа на живи хора.

„Тази функционалност се създава за носталгично настроените, тоест – да върне към живот нашите прародители“, пишат от MyHeritage на сайта си.

Самата новина на Би Би Си идва на фона на засилен дебат върху дийпфейк технологията и използването ѝ в Обединеното кралство, като с въпроса предстои да се занимават тепърва местните политици и законодатели.

Медията предава, че правната комисия към британския парламент обмисля приемането на закон, който да направи незаконно създаването на дийпфейк видеа без съгласието на потърпевшите.

Технологията зад DeepNostalgia е създадена от израелската компания ID-ID и използва изкуствен интелект и предварително обучени алгоритми върху готови видеа на живи хора. Сайтът е направил дийпфейк примери с няколко известни личности, като кралица Виктория, Флорънс Найтингейл и Абрахам Линкълн.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари