NASA следи „малка, но развиваща се вдлъбнатина“ в магнитното поле на Земята. Притеснението е, че тя може да създаде проблеми за сателити и космически кораби. Магнитното поле обвива планетата, отблъсквайки заредени частици, които Слънцето изпраща насам.

Сега има „дупка“, където то е отслабнало – над Южна Америка и южния Атлантически океан

Въпросната дупка постепенно се разширява и отслабва все повече, водейки до притеснения. Явлението е наречено „Южноатлантическа аномалия“ (SAA). На това място споменатите частици могат да стигнат по-близо до повърхността от обикновено, създавайки проблеми за компютрите и сателитите в областта.

NASA ще отдели ресурси, за да следи вдлъбнатината, за да разбере каква е причината за появата ѝ

Към момента не са установени последствия за хората. Установено е, че тя се разширява на запад, както и че се разделя на две. Най-вероятно се контролира от промените в ядрото на Земята, които влияят на магнитното поле.

Магнитното поле е от голяма важност за безопасността на сателитите около Земята. От значение е и за Международната космическа станция например. Когато се преминава в рамките на SAA, някои компоненти трябва да бъдат изключени. Именно за това е важно да се следи размера и местоположението на феномена.

Анализът на случващото се може да даде и повече информация за процесите във вътрешността на Земята


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари