Групата „Children’s Health Defense” (Защита на здравето на децата), основана от активиста антиваксър Робърт Кенеди-младши, съди Фейсбук и партньорите на компанията, занимаващи се с проверка на фактите. Причината са отказани реклами и етикетирането на развенчани твърдения за ваксини и 5G мрежи.

Оплакването e срещу Фейсбук, специално Марк Зъкърбърг, и организациите за проверка на факти PolitiFact, Science Feedback, Poynter Institute. Според юристи е недостатъчно аргументирано. То обаче е пример за все по-честите атаки срещу Фейсбук, който се бори срещу псевдонауката.

Кенеди е един от водещите създатели на антивакс реклами, преди FB да забрани рекламирането на съмнителни теми от областта на ваксините

От социалната мрежа обещаха и да не препоръчват на потребителите си страници на движения против ваксинирането.

Като част от всички тези мерки, на споменатата в началото организация, се поставя етикет с предупреждение, че „страницата публикува информация относно ваксини“. Поставен е и линк към сайта на Центрове за контрол и профилактика на заболяванията. Спряна е възможността на страницата да събира средства посредством платформата. В съдебния иск е посочено и, че въпросните компании за проверка на фактите са добавили предупреждения за истинността на част от съдържанието.

В следствие на всичко това, трафикът от социалната мрежа към сайта на „Защита на здравето на децата“ е намалял с 95%

Кенеди и хората му смятат, че всичко е в резултат на грешно впечатление за организацията. Намеква се, че организацията е ненадеждна и рекламира грешни научни твърдения.

Според тях, Facebook e свързана с правителството и на нея трябва да се попречи да ограничава свободата на словото на хората


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари