NASA публикува 360 градусово видео на полет над кратера Окатор на планетата-джудже Церера, в който се намират загадъчните бели петна, привлекли вниманието на учените. Клипът е образуван от данните и снимките, получени от космическия апарат Dawn, изследващ Церера от 2015 година.

Dawn излезе в космоса на 27 август 2007 година. През 2011 година той достигна астероида Веста, а през месец август 2012 година се отправи към Церера. С негова помощ бе съставена гравитационната карта на Церера и получени детайлни снимки на нейната повърхност.

Една от най-големите загадки са ярките бели петна на Церера, които бяха забелязани още при приближаването на астероида. Петната се намират в централната част на 92-километровия кратер Окатор. Блясъкът на тези петна е променлив и се счита, че веществото, от което са съставени белите петна, има летливост.

През месец юли миналата година основната мисия на Dawn приключи, но NASA взе решение да го остави в орбита около Церера и изследванията на планетоида да продължат. Сега сондата се намира на висока орбита с по-икономично изразходване на останалото гориво. Въпреки че трите от четирите двигател на Dawn за ориентация в пространството са повредени. Dawn може да маневрира чрез запазилата се система с хидразиново гориво.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

29 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари