NASA публикува най-ясната снимка на сплескания астероид Ултима Туле

9
1220

Космическият апарат на NASA – New Horizons, успя да се приближи максимално и да направи висококачествени снимки на замръзналия астероид 2014 MU69 „Ултима Туле„. Това са най-подробните изображения, които апаратът е успял да заснеме, като се има предвид, че сплесканият от едната страна астероид е над шест милиарда и половина километра разстояние от Земята.

Астероидът се намира в поясът на Кайпер в покрайнините на Слънчевата система. Ултима Туле е всъщност най-далечният космически обект, който човечеството може да изучи подробно до момента. Астероидът е около 32 километра дълъг и се предполага, че е останал непроменен първите години живот на Слънцето. Възможно е от него да научим повече за нашата Слънчева система.

Целта на New Horizons е да се доближи до Ултима Туле максимално до 2,2 хиляди мили. Първоначално апаратът събра данни и засне нискокачествени снимки на обекта. Но с всяка снимка от различен ъгъл описанието на 2014 MU69 става по-точно и подробно. За заснемането на качествена информация отговаря технологията LORRI (камера за разпознаване от далечно разстояние). Първите изображения разкриха пред нас безформен космичен фъстък, състоящ се от две свързани части. Тази седмица Университетската лаборатория за приложни науки „Джон Хопкинс“ разкри най-подробните досега снимки. Те разкриват повърхността на Ултима Туле, като всеки пиксел отговаря на 33 метра. Първите три направени кадъра са на разстояние 7 хиляди километра от целта. Времето за експозиция е само 0,025 секунди – все пак New Horizons се движи със скорост над 50 хиляди километра в час.

По повърхността на астероида бяха забелязани съмнителни светли и тъмни части от вдлъбнатини. Джон Спенсър, главен учен по проекта на Лабораторията, обясни: „Дали тези подробности са кратери, предизвикани от външни тела или сублимационни ями… или нещо коренно различно, това в момента обсъжда нашият научен екип“. Повече снимков материал можете да откриете в сайта на мисията, където се качват нови данни всеки петък.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
6 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
303318
303318

По повърхността на астероида бяха забелязани съмнителни светли

Също като на церера.
Церера – Между Марс и Юпитер се намира ЕДИНСТВЕНАТА планета-джудже, разположена във вътрешността на Слънчевата система.

Жабокряк
Жабокряк

Аха, 2019-та година, още сме с черно-бели снимки. Браво НАСА.

Калин
Калин

Ти как си го представяш – като смартфоне с 5Г модем и слънчеви панели, летящ в космоса?

Жабокряк
Жабокряк

Представям си нормална снимка като за 2019 г.: цветна, пълна резолюция (поне Full HD 1920 × 1080). Но както самите НАСА казват, да снимките ни са обработени, защото трябва да бъдат обработени.
Смешно е.

аааааа
аааааа

8К видео на 60fps в реално време не искаш ли? Това са все пак 6,5 милиарда км и трансфера на такива големи стримове не е лесен. И едва ли в тъмния космос на такова разстояние ще станат светни снимки.

Калин
Калин

Сондата стартира 2006та, инструментите са доставени 2004та-2005та.
Задачата е поставена около 2000ната година.

Mihail Georgiev
Mihail Georgiev

тъпак, сензорите винаги са черно-бели, просто изпилзвст байер матрица с частични спектри и интерполират до RGB. В случая това е пълноспектрална матрица и очевидно има повече динамичен обхват от обикновен RGB bayer pattern

AxOx
AxOx

Mihail Georgiev – сензорите НЕ са само черно-бели, защото цвета е спектър… може да е извън видимия диапазон.. Тааа сензорите НЕ са черно-бели само.
Ако може да прихване всичката видима спектрална гама се нарича цветно.
Снимките са черно-бели защото в космоса е тъмно и може снимката да е в кой-знае-какъв-спектър, а за нас хората да е преработена във видимия спектър.

Една калинка го турила на маслинка
Една калинка го турила на маслинка

Зелен челявек, седнал на гума от колело, със Смяна в ръка и щрака на поразия, кат му се напълни лентата, хвърля я назад, тук тез от НАСА, със сакчета за пеперуди ловят, проявяват и спамят 🙂