6.8 C
София

NASA ще транспортира малък астероид до Международната космическа станция

Най-четени

Според астронавтите, ключът към опознаването на нашата галактика се крие в изследването на астероидите. Проблемът, обаче, е, че това изследване не е нито лесна, нито евтина работа. За да се изпрати екип от астронавти до повърхността на някой голям астероид са нужни много време и много пари. Затова една група астронавти към американското правителство, позната като Augustine Commission, предложи ново радикално решение на този проблем – вместо да посещаваме далечни астероиди, защо просто не транспортираме един малък астероид малко по-близо до Земята.

Може и да ви прозвучи налудничаво, но, според NASA, теоретично това е напълно възможно. Агенцията вече е изготвила доклад, който разглежда евентуалното транспортиране на астероид с тегло 10 хиляди килограма до Международната космическа станция. В доклада се твърди, че тази мисия може да бъде осъществена в следващите седем до десет години.

Въпросният астероид ще бъде съвсем малък – от порядъка на 7 метра по диагонал. Едното от предизвикателствата пред мисията, всъщност, е именно намирането на идеален кандидат за това. Това, обаче, ще е най-лесният етап. След това учените трябва да намерят начин да усъвършенстват технологията позната като „соларна електрическа пропулсия“. На теория, тя може да позволи на един обикновен космически кораб, изстрелян на ракета от типа на Delta, Atlas или Falcon, да транспортира товар от 28 до 70 пъти по-тежък от собственото му тегло.

Мисията предвижда въпросния астероид да бъде поставен в орбита около Луната, където достъпът за астронавти ще бъде много по-бърз и лесен. Според NASA, проектът ще може да бъде осъществен само за няколко милиарда долара. Една фирма вече дори е готова да инвестира в него. В така наречената Planetary Resources членуват личности като Сергей Брин и Лари Пейдж от Google, Чарлс Саймъни от Microsoft и дори режисьорът на „Титаник“ – Джеймс Камерън.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини