NEC демонстрираха в полеви опит преноса на данни по подокеански интернет кабел със скорост от 50 терабита в секунда, на разстояние от 11 000 километра с единично фиброво влакно, предава ZDNet. Експериментът е проведен със C+L усилватели с легирано с ербий оптично влакно (erbium-doped optical fibre amplifiers, EDFA), покачващо скоростта с до 570 петабита в секунда за километър.

За успеха на експеримента, специалистите са разработили многопластови линейни и нелинейни алгоритми, за да получат оптимизирана 32-квадратурно-амплитудна модулация или opt32 констелация с по-висок лимит за нелинеен капацитет, който е специфичен за преноса на данни през подводни кабели.

Специалистите са убедени, че този нов формат на модулация е много по-лесен за налагане и изпълнение, тъй като не изисква повторни декодирания или допълнителни кодировки. Това е позволило на NEC достигането на безпрецедентна спектрална ефективност от 6.14b/s/Hz на постоянен пренос по транс-тихоокеански маршрут, споделят за изданието от компанията. По-рано този месец, NEC обяви, че започва изграждането на 100Gbps-ви подводни кабелни връзки, за да доставят свързаност до островите Палау, Яп и Чуук. Инициативата е стартирала в сътрудничество с полинезийското правителство и Belau Submarine Cable Corporation.

В края на миналата година – през ноември – японската компания завърши изграждането на Азиатско-Тихоокеанския портал (Asia-Pacific Gateway, APG), подокеански интернет маршрут, който свързва Китай, Хонг Конг, Япония, Малайзия, Южна Корея, Тайван, Тайланд, Виетнам и Сингапур с осигурен капацитет от повече от 54Tbps. APG е собственост на консорциум от азиатски телекомуникационни компании и се разпростира на 10 900 километра.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари