NEC демонстрираха в полеви опит преноса на данни по подокеански интернет кабел със скорост от 50 терабита в секунда, на разстояние от 11 000 километра с единично фиброво влакно, предава ZDNet. Експериментът е проведен със C+L усилватели с легирано с ербий оптично влакно (erbium-doped optical fibre amplifiers, EDFA), покачващо скоростта с до 570 петабита в секунда за километър.

За успеха на експеримента, специалистите са разработили многопластови линейни и нелинейни алгоритми, за да получат оптимизирана 32-квадратурно-амплитудна модулация или opt32 констелация с по-висок лимит за нелинеен капацитет, който е специфичен за преноса на данни през подводни кабели.

Специалистите са убедени, че този нов формат на модулация е много по-лесен за налагане и изпълнение, тъй като не изисква повторни декодирания или допълнителни кодировки. Това е позволило на NEC достигането на безпрецедентна спектрална ефективност от 6.14b/s/Hz на постоянен пренос по транс-тихоокеански маршрут, споделят за изданието от компанията. По-рано този месец, NEC обяви, че започва изграждането на 100Gbps-ви подводни кабелни връзки, за да доставят свързаност до островите Палау, Яп и Чуук. Инициативата е стартирала в сътрудничество с полинезийското правителство и Belau Submarine Cable Corporation.

В края на миналата година – през ноември – японската компания завърши изграждането на Азиатско-Тихоокеанския портал (Asia-Pacific Gateway, APG), подокеански интернет маршрут, който свързва Китай, Хонг Конг, Япония, Малайзия, Южна Корея, Тайван, Тайланд, Виетнам и Сингапур с осигурен капацитет от повече от 54Tbps. APG е собственост на консорциум от азиатски телекомуникационни компании и се разпростира на 10 900 километра.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
ИвайлоТойТoi Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Тoi
Тoi

Нали има стотици сателити, защо ползват кабели под океана?

Той
Той

Връзката със сателита е еднопосочна…

Ивайло
Ивайло

Поредната тъпа статия.
„Това е позволило на NEC достигането на безпрецедентна спектрална ефективност от 6.14b/s/Hz на постоянен пренос“
за да преценим колко е УАУ това ни трябва сравнение, да след това:
което е ХХХ пъти по бързо от ХХХ скорост.