Northrop: първият космически апарат за зареждане на сателитите с гориво

3
465

Да се избегнат всички проблеми с космическия боклук съвсем не е лесно, понеже сателитите могат да носят със себе си само ограничено количество гориво. Когато горивото свърши, някои от тях биват спускани в атмосферата на Земята, за да изгорят, но повечето остават в орбита и трябва да се избягват. За частичното решение на този проблем Northrop Grumman и NASA на 9 октомври тази година извеждат в космоса първия по рода си космически апарат, който може да добавя гориво на сателитите.

Northrop ще бъде изведен в орбита от руската ракета Протон-М и след три месеца трябва да се скачи със сателит на Intelsat. Целта е да бъде добавено гориво, което ще удължи използването на този сателит с още пет години. След това Northrop ще се заеме и с други сателити. Това е космически апарат от нов тип и носи със себе си гориво, което ще е достатъчно за 10 години експлоатация.

Вторият подобен космически апарат MEV-2 ще се отправи към друг Intelsat сателит през 2020 година и ще носи същото количество гориво. И двата апарата са универсални и могат да се скачват с 80% от съвременните геостационарни сателити, дори и в тях да не е заложена подобна възможност. В бъдеще НАСА възнамерява да разшири действието на тази космическа програма и да предложи тези услуги и на другите страни със собствени сателити.

Зареждането на космическите апарати с гориво в космоса може да играе ключова роля в най-близко бъдеще. Това ще намали необходимостта от замяна на сателитите и ще даде възможност за осъществяването на по-продължителни космически мисии.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Той
Той

Какво стана с този свят… официалните новини всъщност са най-фейк от всички, а малкото процеждаща се истина са „fake news“…
НАСА, сателити, Марс, кацания на луни… снимки на черни дупки… всичко CGI бате…

Ymen
Ymen

Безсмислено е малко…вместо да плащаш 100 милиона долара да пратиш такъв сателит който да зареди друг, по добре просто да изпратиш нов сателит пълен догоре с гориво, който освен всичко друго и ще е наблъскан с по нова електроника и възможности.

Поредната фирмичка която иска да дои американските данъкоплатци….

Кольо
Кольо

„Northrop ще бъде изведен в орбита от руската ракета Протон-М“
Ахаха, американските ластици не стават и ще продължават да ползуват руски ракети.