OECD обвини Gamma International в нарушаване на човешките права

0
46


Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (Organization for Economic Co-operation and Development, OECD) постанови, че британската компания Gamma International, разработчик и доставчик на шпионския софтуер FinFisher използван от различни правителствени организации по света, за да следят граждани на управляваните от тях държави, нарушава правата на човека. Това се съобщава в документ, публикуван на на правителствения сайт на Великобритания.

FinFisher или известния още като FinSpy шпионски софтуер, инфектира компютърните системи, възползвайки се от уязвимости в различни приложения. Освен това софтуерът включва и сложен руткит, който прави откриването му почти невъзможно от известните антималуер системи, а след разполагането на системите той получава достъп до файловата система, интернет свързаността и комуникациите, превземайки напълно машината на жертвата си.

Повод за определянето на софтуера (контролни сървъри, на който бяха открити и в нашата страна преди време) като нарушаващ човешките права е било използването му от властите в Бахрейн, за да следят опозиционери, някои от които са потърсили убежище във Великобритания.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари