fbpx
24.8 C
София

Opera интегрира ChatGPT плюс още няколко ИИ инструмента в своя браузър

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Компанията, която разработва браузърите Opera и Opera GX, обяви няколко нови функции, свързани с генеративния изкуствен интелект в своите приложения.

В наши дни генеративният изкуствен интелект е навсякъде и цифровите гиганти е добре да побързат, ако не искат да изостанат от конкуренцията. Opera, разработчикът на едноименния уеб браузър, е осъзнал това и наскоро обяви първата фаза на своята програма Browser AI, която има за цел да интегрира собствения си енджин за изкуствен интелект в браузърите Opera и Opera GX.

ChatGPT и ChatSonic са интегрирани в браузъра

Какво по-хубаво от това да имате достъп до популярните чатботове, без да се налага да ги отваряте в друг таб? За да не се налага да жонглирате между отворените страници и любимите си чатботове, Opera реши да ги интегрира директно в страничната лента на браузъра. Както това вече бе направено с месинджърите, норвежката компания реши да осигури директен достъп до ChatGPT и ChatSonic (конкурент, също базиран на GPT-4). По този начин двата инструмента могат да се използват в прозорец, независим от останалата част на навигацията. Ще можете да държите панела ChatGPT или ChatSonic отворен, докато сърфирате в интернет в различните табове.

Но браузърът прави още една стъпка напред. Opera ще включи модул, който има за цел да ви помогне да генерирате подсказки. Функцията AI Prompts, която ще бъде под формата на бутон в лентата с инструменти на браузъра, ще предложи стартирането на подсказки, които да ви помогнат да пишете например публикации в социалните мрежи. Този инструмент би трябвало да се окаже особено полезен за обогатяване на вашата навигация. Можете да го използвате, докато сърфирате в интернет, например като въведете маркиран текст, който не разбирате, и поискате от него да ви го обясни с по-прости думи.

В зависимост от това коя услуга използвате – ChatGPT или ChatSonic – отговорът на вашия въпрос автоматично ще се появи в специалния панел на чатбота, към когото се обръщате. С тези нови инструменти Opera се надява да ви даде възможност да „влезете в диалог с генеративните услуги с изкуствен интелект, за да съкратите или обясните статии, да генерирате туитове или да поискате създаването на подходящо съдържание въз основа на избран дълъг текст„.

Функциите, достъпни в ранния достъп на Opera

В момента тези нови функции са налични само в ранния достъп на Opera и Opera GX. За да се възползвате от тях, трябва да актуализирате браузъра си и след това да отидете в меню Настройки. След това трябва да преминете към Разширени настройки, за да активирате ранния достъп до модула с подсказки с изкуствен интелект.

След това можете да изберете кои чатботове искате да интегрирате в страничната лента, както и да изберете дали искате да интегрирате съветника за подсказване с изкуствен интелект в адресната лента или при избиране на текст с мишката.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини