fbpx
22.8 C
София

Perseverance изпрати почти 6000 цветни и черно-бели снимки на Марс

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Роувърът Perseverance кацна на повърхността на Червената планета на 18 февруари тази година и оттогава до днес засне и изпрати на Земята над 6 хиляди снимки на Марс. Те могат да бъдат разгледани от всеки желаещ, като каталогът непрекъснато се обновява в динамичен режим. Публикуваните снимки са оригиналните, без каквато и да било обработка с помощта на графичен редактор. Има и по-големи фотографии, които специалистите на НАСА са сглобили от няколко малки снимки. По този начин бе направена панорамна снимка на Червената планета с много високо качество, като големината на файла е 610 MB.

Снимките на Perseverance се качват ето в този сайт. Там вече има над 6 000 фотографии, като техният брой непрекъснато расте. Те едва ли ще бъдат показани в новините, понеже в научните издания обикновено се публикуват модерирани снимки. Представени са и вече обработени изображения.

Най-интересните снимки са направени с помощта на камерата Mastcam-Z. Тя има два оптични сензора разположени на височината на очите на 2-метров човек, с помощта на които се реализира стереоскопично зрение.

Наскоро Mastcam-Z засне 142 последователни снимки на повърхността на Марс, от които бе образувана най-подробната в историята панорама на повърхността на Червената планета. На нея се вижда кратерът Jezero, където кацна марсоходът. Оригиналът на тази панорама е голям 610 MB и при отварянето на подобен файл домашният компютър може да се срине. При увеличаване на панорамата могат да се разгледат редица интересни обекти.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини