fbpx
14.4 C
София

Pfizer скоро ще бъде готова с ваксината си за деца до 5 години

Най-четени

Pfizer и нейният партньор BioNTech заявиха в петък, че на този етап ще отложат подаването на заявление до Администрацията по храните и лекарствата на САЩ, с искане за одобряване на ваксината срещу COVID-19 за деца на възраст от 6 месеца до 4 години. Отлагането на кандидатстването за разрешението означава, че родителите, които се надяват да ваксинират малките си деца, ще трябва да почакат известно време.

От Pfizer обявиха, че ще изчакат с кандидатстването за разрешение, докато получат данни от текущите си клинични изпитвания на ваксината си, въпреки че обявиха, че вярват, че тя може да осигури високо ниво на защита за тази възрастова група. Очаква се данните да бъдат налични в началото на април, съобщават от компанията.

В резултат на това FDA също отложи заседанието си на консултативния комитет в петък, за да обсъди дали да разреши употребата на ваксината срещу коронавирус за деца под 5 години. Първоначално заседанието беше насрочено за 15 февруари. От FDA казаха, че ще предоставят актуализиран график за заседанието на комисията, след като получат данните от допълнителните клинични изпитвания на компаниите, които разработват ваксината. На този етап децата на възраст над 5 години могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 със съществуващите ваксини.Предишни проведени клинични изпитвания установяват, че поставянето на две дози от ваксината на Pfizer и BioNTech са напълно достатъчни, за да се осигури ефективен имунитет при децата от 6 месеца до 2 години, но по отношение на децата на възраст между 2 и 4 години става ясно, че ваксините не са успели да провокират достатъчно силен и надежден имунен отговор. Това накара компаниите да започнат да правят клинични изпитвания с поставянето на три дози от ваксината за децата до пет години. От последните сведения става ясно, че ако ваксината евентуално бъде одобрена за употреба от деца под петгодишна възраст, то това би означавало, че за да се постигне ефективен имунитет, то на тях ще трябва да бъдат поставяни задължително три дози. Разбира се, тези три дози не са идентични с тези, които се поставят на възрастните. Ваксината на Pfizer за деца под 5-годишна възраст е с три микрограма концентрат, което представлява една десета от съдържанието на концентрат във ваксините за възрастни, които се прилагат на лица над 12 години. Ваксината за децата във възрастовата група от 5 до 11 години е със съдържание на концентрат, равняващо се на една трета от съдържанието във ваксините за възрастни.Към момента в развитите държави по-голямата част от възрастното население вече е ваксинирано, а популярността на бустерните дози не спира да нараства. Единствено децата и юношите на този етап са групите, при които все още там се наблюдават ниски, но нарастващи темпове на ваксинация.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини