Philips подготвя „умна“ система за осветление на големи офис сгради

0
48
Компанията Philips подготвя „умна“ система за осветление на големи офис сгради, позволяваща съществено съкращаване на разходите за електроенергия и повишаване на комфорта на работа. Системата е базирана на използването на светодиодни осветителни теля (LED) и технологията Power-over-Ethernet (PoE), която интегрира осветителната система с компютърната инфраструктура, позволявайки събиране на цялата необходима информация за текущата ситуация и оптимизиране на ефективността на цялата платформа. Благодарение на поддръжката на технологията PoE доставката на необходимата енергия и обменът на данни могат да се осъществяват с помощта на стандартен кабел в локалната Ethernet-мрежа.

В новата система, например, LED-лампите са оборудвани с датчици за измерване на температура и влажността, както и за присъствие на хора в помещението. Въз основа на тези данни програмата може оперативно да изчисли в кои дни на седмицата и в кои часове помещенията са празни или, напротив, са пълни с хора, и да оптимизира максимално работата на системите за отопление и вентилация, променяйки режима на работа на LED-лампите и коригирайки графика за почистване на помещенията.


Трябва също да се отбележи, че осветителните тела ще получат Wi-Fi чипове, което ще позволи на потребителите да променят режима на работа на лампите в своята зона на работа с помощта на специално приложение, което могат да инсталират в притежаваните от тях смартфони, създавайки си по този начин най-комфортни условия за работа в зависимост от своите предпочитания и необходимости.

Освен това системата за осветление ще може да играе и ролята на локална навигационна система – получавайки данните за местоположението на LED-лампите, мобилното приложение ще им подскаже как да открият нужното помещение в голяма офис сграда или как да стигнат най-бързо до най-близката конферентна зала.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари