6.9 C
София

АНС и GCHQ са се занимавали с икономически шпионаж в Германия

Най-четени

Според нови данни, публикувани от списание Der Spiegel, британското радиоелектронно разузнаване GCHQ е шпионирало германски интернет-компании, а разузнаването на САЩ е осъществявало много по-мащабно следене, отколкото се считаше до момента. Според данните, през 2009 година АНС е следина лидерите на 122 страни, започвайки с канцлера на Германия Ангела Меркел и завършвайки с бившия министър-председател на Украйна Юлия Тимошенко.

Новият доклад е базиран на информация, предоставена на изданието от Едуард Сноудън. В статията се отбелязва, че британският Правителствен център по комуникациите редовно е следил дейността на всички големи германски интернет-доставчици. Според документите на Сноудън, по отношение на най-големите оператори се е провеждало „дълбоко и постоянно“ следене. Съобщава се, че крайната цел на британските и техните американски партньори е бил достъпът до значителен обем интернет-трафик на територията на Германия.


В статията по-специално се казва, че срещу германската компания Stellar е било осъществявано практически пълно наблюдение. Компанията Stellar наема спътникови мощности и управлява редица наземни станции в Германия, предоставяйки безжични услуги в мрежата, пренос на данни и глас за германските власти, сондажни платформи в морето, отдалечени офиси на германски фирми и други.

Der Spiegel съобщава, че британската страна е била заинтересована не само от наблюдение на мрежовия трафик, но се е занимавала и с „идентификация на важни клиенти на германските провайдъри, изучавала е техните технологични доставчици, както и технологичните тенденции сред германските доставчици на телекомуникационни услуги“.

Сноудън отбелязва, че в АНС на САЩ е била внедрена автоматизирана система за събиране и запис на данни с името Nymrod, която е следила включително и Ангела Меркел. По данни на бившия служител на Агенцията за национална сигурност, в системата има около 300 споменавания на името на Меркел. В статията на Der Spiegel се казва, че през месец март миналата година подразделението на АНС Special Sources Operations е получило разрешение от съда, наблюдаващ задграничната разузнавателна дейност, за осъществяване на мащабна програма за шпиониране на Германия. В статията не се споменава на какво основание е произнесено това решение.

На фона на получените данни Der Spiegel прави обосновано предположение, че Агенцията за национална сигурност на САЩ се е занимавала не само със защита на държавните интереси на САЩ, но също така и с икономически шпионаж в полза на редица американски компании. Официално американското разузнаване категорично отхвърля твърденията за икономически шпионаж. В допълнение, Der Spiegel отбелязва, че в доклада на президента Барак Обама, в който той иска реформа на АНС след скандалите, породени от разкритията на Сноудън, се казва, че АНС изпълнява директиви, насочени „изключително към гарантиране на сигурността на държавата“, но новите данни свидетелстват за това, че не е възможно Обама да не е знаел за осъществяването от АНС на програмата за икономически шпионаж.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини