Red Hat представи CentOS 8 и непрекъснато обновяваната дистрибуция CentOS Stream

5
750

След четири месеца разработване официално бе представена Linux дистрибуцията CentOS 8, базирана на пакетната база на Red Hat Enterprise Linux 8.0 и изцяло съвместима с нея.

Нов момент е представянето на съвсем новата непрекъснато обновявана дистрибуция CentOS Stream. Самите компилации вече могат да бъдат изтеглени (7 GB DVD и 550 MB netboot) за архитектурите x86_64, Aarch64 (ARM64) и ppc64le.

CentOS Stream е междинно звено между RHEL и Fedora, и се развива в съответствие с rolling модела за разпространяване на обновяванията. Докато Fedora може да се разглежда като за настройка и подобряване на технологиите за новите мажорни версии на RHEL, то CentOS Stream дава възможност за получаване на достъп до ядрата и софтуерните пакети, формирани за следващата междинна версия на RHEL. Дистрибуцията CentOS Stream дава възможност на общността по-активно да участва в обсъждането на плановете и промените, които още не са готови за вграждане в бъдещите дистрибуции.

CentOS Stream ще помогне за ускоряване разработката на новите различни версии на CentOS, понеже вместо кумулативни обновявания ще може да се използва за инсталирането и натрупването на малки пачове.

Новата Linux дистрибуция CentOS Stream ще се развива паралелно с класическата CentOS Linux. По принцип тази операционна система ще стане своеобразна среда, даваща възможност на външни разработчици да тестват и предлагат свои промени на RHEL.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
бай Ганя с пиратски windows 7
бай Ганя с пиратски windows 7

Сега специалистите от коментарите в Калдата ще го гледат като полезно изкопаемо, ще цъкат с език и ще кажат – ц, ц, ц, туй ни стаа за масувия путрибител!

Станислав
Станислав

Никъде все още не намерих инструкции как да ъпгрейдна Centos 7 до Centos 8.

бай Ганя с пиратски windows 7
бай Ганя с пиратски windows 7

Няма и да намериш защото не може, идеята е инсталираш веднъж, ползваш докато хардуера не стане за скрап.

gad
gad

Не ми звучи като добра идея.

Мангалата
Мангалата

А най-голямата идея е всичкия ти софтуер да е в контейнери. Мигрираш контейнерите на друг хост, ако имаш окестратор като Kubernetes той ще го направи вместо теб, инсталираш си новата ос, и връщаш контейнерите. Абе непоследък кой инсталира сървъри изобщо? Ало в 21 век сме, има AWS, GCE, и т.н.