Fedora 37 Final

3
3031

Fedora е свободна ГНУ/Линукс дистрибуция, базирана на Red Hat Linux и разработвана от Проект Fedora с финансова помощ от страна на Red Hat. По-старите версии на дистрибуцията (от Fedora 6 надолу) носят наименованието Fedora Core по името на едно от двете основни хранилища – Core и Extras. Основната графичната среда ползвана от Fedora e GNOME, но дистрибуцията е достъпна и с други графични потребителски среди като KDE, Xfce, LXDE, MATE и Cinnamon, под формата на спинове.

Fedora притежава собствена пакетна система, наречена DNF. Въведена за първи път при Fedora 18 и заместила напълно Yum от Fedora версия 22 натам. Както много други пакетни системи, DNF използва RPM-пакети, като сама се справя със зависимостите между пакетите използвайки библиотеките libsolv и hawkey. По тези характеристики DNF наподобява системата zypper в openSUSE, където също се ползва libsolv библиотеката.

Fedora Workstation е блестяща, лесна за ползване операционна система за лаптопи и настолни компютри с пълен набор инструменти за разработчици и творци от всякакъв тип.

Fedora е една от най-популярните Линукс дистрибуции според Distrowatch. Тя съчетава лесна употреба и сървърни възможности.

Официална страница
Изтегли: Fedora 37 Final (1.87 GB)


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари