Reddit разкри руска кампания за разпространение на изтекли документи във Великобритания

4
449

Потребител от Reddit, който публикува изтекли правителствени документи на Обединеното кралство, е качст от по-големи координирани кампании, които изглежда произхождат от Русия и са насочени към Острова, заяви Reddit в съобщение по сигурността в петък. Мрежа от няколко свързани акаунта повторно публикува документите в няколко форума на дискусионния уеб сайт и манипулира системата за гласуване на Reddit с цел открояването на течовете популярното съдържание, всичко това в опит да се привлече колкото се може повече внимание върху изтеклите данни.

„Наскоро бяхме запознати с публикация в Reddit, която включваше изтекли документи от Обединеното кралство. Проучихме този акаунт и свързаните с него акаунти. Днес смятаме, че това е част от кампания, за която се съобщава, че най-вероятно произхожда от Русия“, се казва в пост в блога на компанията.

Изтеклите документи произхождат от отдела за международна търговия на Обединеното рластво и записват преговори за бъдещата търговска сделка между САЩ и Великобритания. Те бяха публикувани в Reddit през този октомври, но не предизвикаха обществени спорове и отзвук, докато народният представител Джеръми Корбин не ги обсъди публично през ноември.

Въпреки че от Reddit казват, че са поели гриживата за това, че потребителите често злоупотребяват със сайта след неговото стартиране през 2005 г., екипът започна да полага по-големи усилия да идентифицира това, което наричаме „държавни участници, заинтересовани да се намесват в изборите и да разпалят социалните разделения“ през последните две години. Изследования на компютърен учен през 2017 г. откриха доказателства, насочени към консертавните субредити по времето на президентските избори през 2016 г. в САЩ. През 2018 г. Reddit призна, че мрежа от акаунти насърчава пропаганда с произход от Русия две години по-рано.

Има ли интерес Русия да разклати политиката на Великобритания?

В петък Reddit заяви, че екипът е забранил дискусионния форум посветен на течовете на документи от управлението на Обединеното кралство. В тази популярна платформа, различните дискусии са структурирани в субредити (подфоруми). Тези мерки се извършват в допълнение към забраната на всички споменати акаунти, които са били идентифицирани като принадлежащи на руската дезинформационна група с интерес към политиката на Великобритания. Reddit заяви, че вярва, че акаунтите са управлявани от същата група, която опита подобна тактика във Facebook през май, когато беше блокирана. Дигиталните криминалисти в Атлантическия съвет наричат групата Вторична инфекция и също смятат, че произхожда от Русия.

„Всички тези акаунти имат същия споделен модел на функциониране и структура като откритата в първоначалната група Вторична инфекция, което ни кара да вярваме, че действително става дума за Руска намеса и интерес към разклащането на политиката“, казаха от Reddit в официалното си изявление.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Димитър
Димитър

„…координирани кампании, които ИЗГЛЕЖДА произхождат от Русия…“ и повече няма нужда да се чете.
Трябва някой да поеме ролята на Торбалан.

Lowcow
Lowcow

Щом са срещу запада са координирана атака, ако бяха обаче срещу Русия, щеше да са сензационни и скандални документи уличаващи ги в някаква чудовищности, че Путин яде деца + нови санкции.

Разум
Разум

А защо не разкрият кои събредити (някои от които default) са купени от PR компании, наети от демократите?

Бахти
Бахти

Цитат:


е качст от по-големи координирани кампании

открояването на течовете популярното съдържание

Обединеното рластво и записват преговори

че са поели гриживата за това

Изследования на компютърен учен

към консертавните субредити


Колегата ти по неграмотност – Десподов писа нещо за тиквите…