Rocket Lab също възнамерява повторно да използва първата степен на своите ракети

0
269

Компанията Rocket Lab обяви, че възнамерява неколкократно да използва първите степени на своите ракети носители от свръхлек клас Electron. През следващите няколко месеца тяхната конструкция ще бъде модифицирана по такъв начин, че да могат до оцелеят спускането в земната атмосфера и да се използват повторно.

За разлика от бустерите на SpaceX, първата степен на Electron няма да може да каца. Тя е твърде малка и е предназначена за извеждане в орбита на съвсем малки сателити и в нея няма място за допълнителни двигатели, гориво и система за управление, необходими, за да бъде осъществено успешно завръщане и кацане

При завръщането на Земята първата степен първоначално ще използва „аеротермално забавяне“ след което ще се отвори парашут и малкият бустер плавно ще се спусне. Близо до повърхността той ще бъде прихванат от вертолет със специална конструкция, който ще го хване и транспортира за възстановяване.

Компанията не разкри никакви подробности за въпросното аеротермално забавяне, като каза, че това е фирмена и търговска тайна. Представителите на Rocket Lab само споделиха, че този етап е най-сложният, понеже при него натоварваният и температурите са екстремално големи: степента ще навлезе в атмосферата със скорост 8,5 пъти по-голяма от скоростта на звука и за да стигне до скорост равна на 0,01 от скоростта на звука, която е подходяща за използването на парашути, разполага само със 70 секунди.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за