Топ-мениджърът на Samsung Ким Уон-кионг, който отговаря за международните връзки с обществеността, заяви, че планираното изграждане на завод в размер на 17 милиарда долара за производство на чипове в САЩ ще направи компанията най-големият чуждестранен инвеститор в страната. На този фон от администрацията на президента Джо Байдън (Joe Biden) бяха поискани допълнителни данъчни облекчения.

Американските лидери трябва да поощрят преките чуждестранни инвестиции, което е от решаващо значение за стратегическите приоритети на Вашингтон. Призоваваме Белия дом бързо да вземе решение за стимулиране на инвестициите в производството на чипове“- ненатрапчиво заяви говорителят на Samsung преди началото на проекта.

Samsung все още не е направил официални изявления, но вече е известно, че компанията възнамерява да инвестира 17 милиарда долара в изграждането на завод в САЩ. Въпреки че производителят почти е избрал за място тексаския град Тейлър – вече има производствени линии на корейската компания, а Ким твърди, че преговорите за разполагане на съоръжението все още не са приключили.

Другата причина за спешното искане на данъчни облекчения според представителят на Samsung е, че компанията в подготвяния за строеж завод възнамерява да използва най-модерните технологии за производство на чипове. Според него, разширяването на данъчните стимули ще послужи за укрепване на „цялата екосистема за производството на чипове“, като в същото време бе отбелязано, че компанията не за първи път се среща с Вашингтон относно участието в инициираните от нея проекти.

Не толкова отдавна САЩ призоваха производителите на чипове и автомобилните производители да споделят информация относно продължаващия недостиг на полупроводници, което доведе до спад в производството на автомобили в страната. На срещата, посветена на проблема, присъстваха представители на General Motors, Fiat Chrysler и Ford Motor, Samsung, Apple, Daimler, BMW, GlobalFoundries, Micron Technology, Microsoft, TSMC, Intel и Ampere Computing.

Въпреки че след срещата Samsung отказа коментар, тайванският конкурент TSMC заяви, че компанията работи с всички заинтересовани страни за справяне с недостига на чипове, подчертавайки, че разширяването на производството с модерен 5nm технологичен процес в завода в Аризона ще помогне на Вашингтон да осигури дългосрочна стабилност на доставките на полупроводници.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари