fbpx
13.9 C
София

Samsung ще инвестира 230 милиарда долара в развитие на производството на полупроводници

Инвестицията ще част от южнокорейския проект за изграждане на един от най-големите центрове за производство на полупроводници в света

Най-четени

Очаква се през следващите две десетилетия Samsung да инвестира 230 млрд. долара в развитието на производството на полупроводници.

Инвестицията ще бъде част от южнокорейски проект за разработване на един от най-големите центрове за производство на полупроводници в света, в близост до столицата Сеул. Samsung заема водещо място в производството на чипове за памет, смартфони и телевизори в света.

Мегаклъстерът, който ще включва пет нови завода за полупроводници, построени от Samsung, ще бъде разположен в провинция Кьонги и се очаква да бъде завършен до 2042 година. Според Министерството на търговията, промишлеността и енергетиката на Южна Корея клъстерът има за цел да привлече повече от 150 фирми, участващи в проектирането и производството на чипсети.

Samsung има за цел да разшири производствения си капацитет както в областта на чиповете за компютърна памет, така и в областта на логическите чипове, предназначени за приложения от висок клас, като например 5G технологиите, автономните автомобили и системите с изкуствен интелект.

Генерален план за ключов икономически растеж

Съобщението на южноазиатската държава е част от плана ѝ за развитие на шест ключови индустрии, които са от решаващо значение за по-нататъшното развитие на нейния експортен пазар, според AP News.

В допълнение към полупроводниците, другите включват акумулаторни батерии, електрически превозни средства, роботика, дисплеи и биотехнологии. Властите очакват до 2026 година да привлекат инвестиции на обща стойност около 422 млрд. долара.

Развитието идва в момент, когато конкурентни държави, сред които САЩ, Китай, Индия и Япония, планират да увеличат своите мощности за производство на чипове, като предлагат данъчни облекчения и инфраструктурна подкрепа.

Юн Сук Йол, президентът на Южна Корея, по време на сесия с бизнес лидери и политици на днес подчерта значението на технологичните индустрии и ги определи като „ключови двигатели на икономическия растеж и стратегически активи в областта на сигурността, които са пряко свързани и със създаването на работни места и препитание“.

Разполагаме с производствени възможности и технологии на световно ниво в различни високотехнологични отрасли като полупроводници, батерии и дисплеи, но подкрепата от страна на правителството и регулаторните условия са недостатъчни.

се казва в изявление на южнокорейското министерство на търговията

Южнокорейските власти също така обявиха инвестиции в размер на 19,17 млрд. долара през следващите пет години в подкрепа на научноизследователската и развойната дейност в модерни сегменти като изкуствения интелект. Страната ще похарчи 276 млн. долара от общата отпусната сума за разработване на техники за опаковане на чипове и 76 млн. долара за осигуряване на основни стоки от първа необходимост като електричество и вода за предложените фабрики.

Спад в търсенето на полупроводници на световните пазари

Южна Корея съобщи, че износът ѝ на полупроводници е намалял с 41,5% до 6,1 млрд. долара на годишна база, тъй като „продължават да спадат в единичните цени и доставките, тъй като търсенето на ИТ устройства в световен мащаб намалява, а единичните цени на паметта спадат“.

Чиповете за памет отбелязват спад от 53,9% до 2,9 млрд. долара, а системните чипове – 25,5% до 2,7 млрд. долара.

Samsung отчете 70% спад на печалбата за трите месеца до декември, тъй като цените на чиповете паднаха поради икономическата несигурност. Другият голям южнокорейски производител на чипове – SK Hynix отчете загуба от 1,3 млрд. долара за същия период.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини