SEI: електрическите товарни автомобили вече могат да се конкурират с дизеловите

0
925

Технологичният прогрес достигна критична точка – тежкотоварните автомобили с електрически двигатели вече могат по всички параметри да се конкурират с дизеловите камиони. Това е мнението на аналитиците от Стокхолмския институт за опазване на околната среда (SEI). Според данните на представеното ново научно изследване, съвременните акумулаторни батерии вече дават възможност за изграждането на изключително ефективни електрически товарни автомобили, които имат същата мощност, както и популярните влекачи с двигатели с вътрешно горене. Комерсиализацията на електрическите камиони засега се сдържа единствено от слабата зарядна инфраструктура. Но този проблем ще бъде решен в рамките на следващите две-три години.

„Преломният момент за електрическия товарни автомобили е вече близо. Акумулаторната технология е съвсем близо до прага, който ще направи електрическите камиони напълно конкурентоспособни. Не достига само един компонент – бързото зареждане на акумулаторните блокове“ – заяви съавторът на това научно изследване Бьорн Найквист (Bjorn Nykvist).

По време на това изследване специалистите на SEI са пресметнали разходите на компаниите производители, на консумацията на енергия от страна на товарните автомобили и тежестта на акумулаторните блокове, добавя Reuters. Направеният анализ показва, че масовото производство на енергийно ефективни акумулаторни батерии е сравнително лесна за осъществяване задача за големите производители. От друга страна, изграждането на инфраструктура от станции за бързо зареждане ще даде възможност на логистичните компании да продължат да работят както преди без съществени промени.

Другият съавтор на това изследване Оле Олсон (Olle Olsson) сподели, че резултатите от този отчет ще станат много добър стимул за частния сектор и за държавните организации, които досега са се съмнявали в прехода към екологично чист транспорт. Според неговите думи, електрическите товарни автомобили ще изиграят важна роля в борбата с емисиите от въглероден диоксид.

Редица автомобилни производители усилено работят върху решения от подобен род. Една част от тях разработва нови електрически товарни автомобили, а друга – нови технологии за бързо зареждане на акумулаторните блокове. Така например, шведският производител Scania възнамерява през следващите две-три години да представи на пазара изцяло електрически товарен автомобил, който може да се зарежда от 0 до 100% само за 45 минути и да превозва товари с тегло до 40 тона. Daimler, General Motors и Tesla работят върху аналогични проекти.

В същото време редица големи компании разработват и разгръщат станции за бързо зареждане от съвсем нов тип. Това са енергийните гиганти Shell и PG&E, както и IONITY, Hubsta, Franklin Energy LiFe, Alfa Power, Plug-N-Go и още много други.

Според предишно изследване на Capgemini Invent, електрически товарни автомобили са една от 55-те най-важни технологии, която ще помогне на Европейския съюз в реализацията на Парижкото споразумение за климата. Споразумението предвижда цялостен преход на Европа към възобновяеми източници максимум до 2050 година.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари