fbpx
8.9 C
София

Sharp повиши КПД на слънчевите панели до 44,4%

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Японската Sharp официално публикува информация за създаването и за проведените успешни изпитания на слънчев елемент, работещ с концентрирана слънчева светлина и чиито коефициент на полезно действие е равен на 44,4%. Самият фотоелемент е сложна система, съставена от оптична част и три преобразуващи полупроводникови слоя и е разработен в Германия от Института за слънчеви енергийни системи.

Първият полупроводников слой е направен от галиево-индиев фосфид. Вторият слой е изграден от галиев арсенид, а третият е съставен от индиево-галиев арсенид. Слоевете са разделени от тънък диелектрик, чрез който се постига тунелен ефект. На по-долната фотография е представен увеличен модел на фотоелемента, чиито размери възлизат на 4х4 милиметра.

Над всеки слънчев елемент е поставена френелова леща, която обединява късото фокусно разстояние с малките размери и малката тежест. Размерът на френеловата леща не превишава размера на фотоелемента.

Според представителите на компанията, досега съставни слънчеви елементи са използвани само в космическата сфера за осигуряване на електрическа енергия за спътниците. Новият фотоелемент на Sharp ще позволи изграждането на по-ефективни наземни слънчеви енергийни системи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини