Sonnengewehr: дали нацистите биха могли да изпепеляват градове с лъч от космоса

17
2016

Периодично в уеб пространството се появява информация за слънчевото оръжие на нацистите Sonnengewehr. Да се спрем и ние върху този интересен проект и да обърнем внимание на натрупаната към днешен ден информация.

В орбита около Земята се върти космическа станция с гигантско огледало. Мащабната конструкция се завърта и изгаря земната повърхност с помощта на концентриран слънчев лъч – Париж, Москва и в края на краищата и Ню Йорк. Прилича на сюжет от комиксите, на един от многото фантастични филм, показани през последните няколко години или на епизод от играта Wolfenstein.

Твърде фантастично, за да е реалност. И все пак, преди доста години в Германия изглежда наистина са обмисляли създаването на подобно страшно оръжие за масово поразяване.

Бащата на ракетостроенето

Името на Херман Оберт съвсем не е така известно, като това на Вернер фон Браун. Но фон Браун многократно е подчертавал, че без Оберт човечеството едва ли би успяло така бързо да усвои ракетните технологии и да излезе в космоса. В началото на 1920-те години роденият в Трансилвания Оберт публикува книга, в която чрез математически изчисления доказва възможността за усвояване на космоса с помощта на съществуващите тогава технологии.

Професорът е считал, че човечеството отдавна е имало възможност да изгради ракета, която може да излезе извън атмосферата на нашата планета. А с помощта на подобни космически апарати е възможно да се изследва Земята и какво има извън нейните предели. В своята научна работа Херман подробно описва ракета с няколко степени с капсула за екипажа, както и нейното завръщане с помощта на парашут.

Една от идеите на Оберт е била извеждането в орбита на космическа станция с вдлъбнато огледало с диаметър около 100 метра. Оберт не е имал никакви планове за унищожение и разруха. Според неговите пресмятания станцията с гигантското огледало ще се използва само за мирни цели. Концентрираните слънчеви лъчи биха могли да се използват за разтопяването на част от полярните ледове и за да се осигури повече земя за стопански цели. Апаратът би могъл да стане източник на евтина енергия за хората.

Оберт дори не е разглеждал ракетната техника като оръжие. В своите лекции пред студентите той не е отричал, че междуконтиненталните балистични ракети, носещи бомби или паралитичен газ могат да бъдат изключително коварни. Но е бил уверен, че нито една страна няма да поеме подобно бреме и отговорност за използването на толкова страшно оръжие. Тогава до началото на Втората световна война са оставали само 10 години…

През 1930-те години Оберт все пак построява ракета, която даже снимат във филм. Но при тестовете Херман поврежда зрението и слуха си, но това не му пречи да продължава своите научни изследвания. Именно тогава от него започват да се интересуват нацистката върхушка.

Нацистите и оръжието на възмездието

След поражението в Първата световна война Германия е доста ограничена във всичко, що се отнася до оръжието. С течение на времето Хитлер просто спира да обръща внимание на подобни условности. Но през 1920-те и началото на 1930-те години е трябвало поне да се преструва, че Версайският договор струва нещо и се спазва.

Но ракетната техника е съвсем нова и по никакъв начин не се регулира. Ето защо интересът от страна на германското правителство към разработките на Оберт става много висок.

Наблюдава се рязка активизация в конструирането на ракетни оръжия веднага след като през 1930-та година Адолф Хитлер окончателно се утвърждава като лидер на страната. В малкото селце Пенемюнде е построен специален полигон, в който под ръководството на Вернер фон Браун се провеждат изследвания в областта на ракетната техника. Именно там е създадена Фау-2 – първата в света балистична ракета за далечни разстояния.

Официално Херман не е участвал в създаването на това ужасно оръжие. Но се говори, че той е посещавал екипа на фон Браун под фалшива самоличност и е присъствал при първото изстрелване на Фау-2.

Причината Херман да не участва е, че е зает с далеч по-важна за нацистите задача. Той е работел върху съвсем нов тип ракета, която може да преодолява разстоянията между континентите. Не се знае защо така изведнъж ученият се примирява със съвестта си и започва да разработва оръжия за масово поразяване. Не е изключено професорът да е мечтаел за покоряването на космоса, без да се замисля до какво могат да доведат неговите изобретения.

В крайна сметка Фау-3 не се използва от военните на третия райх, И още, висшето командване изобщо не е мислело, че нещата ще стигнат до крах. Но когато краят на войната започва да се изяснява, военните стартират разработването на няколко почти безумни проекта. Ако дори и един от тях е бил дори и частично успешен, можело е и да не се стигне до капитулация. Разбира се, един от тези проекти е Sonnengewehr.

Sonnengewehr – Слънчевото оръдие

Проектът на орбитално оръжие, способно да изтрие от лицето на Земята цели градове се базира на научните трудове и математическия апарат на Оберт. Самият той не участва в създаването на Sonnengewehr, понеже работи върху изграбдането на междуконтинентална ракета. Слънчевото оръдие е поверено на учените от полигона, които вече тестват друго супероръжие – страховитото оръдие Дора.

Местните физици съществено преработват идеите на Херман в съответствие с военните стандарти. Но в центъра на вниманието остава космическата станция. Плановете са в космоса да се извеждат отделни модули, от които постепенно да се изгради самата космическа станция. По-късно тази идея е реализирана в МКС.

Предвидена е реализацията на изкуствена гравитация, която се осигурява чрез въртене на станцията, а доставката на отделните модули е трябвало да става с помощта на модернизирана версия на Фау-2. В тази станция е трябвало да работят парни централи, използващи енергията на Слънцето. Интересно е, че във вътрешността на тази станция е трябвало да бъдат отглеждани хиляди тикви, активно преработващи въглеродния диоксид в кислород. Предвидени са дори магнитни обувки за работа в безтегловност и защитни каски за главите на работниците.

Но най-важният елемент на този космически корпус е гигантският отражател с площ около 9 квадратни километра. Учените са пресметнали, че предвиденото от Херман огледало може и да е достатъчно за топене на ледове, но е твърде малко за военни цели и значително увеличили неговата площ. Повърхността на огледалото е предвидено да бъде покрита с метален натрий – мек алкален метал със сребрист цвят. Под въздействието на кислорода натрият потъмнява и е склонен към самозапалване, но за в космоса е подходящ.

В състояния на бездействие параболичното огледало просто отразява слънчевата светлина и предпазва екипажа на космическата станция. Но при необходимост то се завърта с помощта на малки ракетни двигатели по такъв начин, че тесният концентриран сноп светлина да се фокусира върху малка площ от земната повърхност. Нацистите са пресметнали, че енергията ще е достатъчна за изпепеляването на цели градове.

Космическата станция е трябвало да бъде в орбита на височина около 8 хиляди километра над планетата.

Фантазии, пропаганда или реални планове

Няма никакви достоверни доказателства, че германците наистина са работили върху изграждането на Sonnengewehr. Историята първоначално е публикувана от американските медии, които цитират войските, завзели Хилерслебен и получили частична информация от местните учени. Те съобщили, че е имало два плана – оптимистичен и песимистичен. Първият предвиждал изграждането на слънчевото оръдие до 2000 година. Във втория план се е предвиждало възникването на непланирани трудности, поради което Sonnengewehr е трябвало да бъде изградено в рамките на сто години.

Първата информация за това фантастично оръжие с появява в американската преса през 1945 година, точно в навечерието преди капитулацията на Германия. Не е изключено това да е било просто пропаганда, необходима на съюзниците по това време.

Но изглежда Оберт наистина е описал в своите трусове гигантското Sonnengewehr. А като се има предвид колко много са харесвали нацистите всякакъв род оръжие на възмездието, съвсем не е изключено през последните години на войната да опитват най-различни и модерни за времето си оръжия.

Според днешните компютърни пресмятания, на това разстояние слънчевото оръдие не би могло да осигури енергията, необходима за запалването на градове. По всичко личи, че Sonnengewehr е можело да се окаже най-безполезната разработка от тези военни времена.

 


А Херман Оберт се е радвал на дълъг и интересен живот и със собствените си очи вижда, по какъв начин човечеството започва усвояването на космоса. Германският физик почина през 1989 година и работи съвместно в Вернер фон Браун по американската космическа програма. Никой от тях не се опитва да създава убийственото космическо огледало.

17
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
10 Отговори на коментарите
14 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
15 Автори на коментарите
д-р СтоеваКалин111Кока колаКока Кола Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Dland
Dland

Да чакаме ли готварски рецепти и как се плете?

NACHO
NACHO

Ти що не вземеш да напишеш нещо по интересно ?

boot
boot

Начо, той може и да няма какво да напише и по-добре, че не се опитва. Все пак Kaldata е IT форум и тази статия действително не подхожда. Като нямат какво да напишат, по-добре да не пускат подобни статии.

Френел
Френел

Поинтересувайте се кой е доц. Емил Минев и по какво е работил.

tvo
tvo

Ванга :
2100 – изкуствено „Слънце“ осветява тъмната страна на Земята.

П.Дънов :
Една идея се спуска 100-150 г по рано от реализацията.

1940+150 = 2090 ще започне реализацията на огледалото

Д-Р Станева
Д-Р Станева

Страдаш от психоза.
Не е много страшно това състояние, но ако не си обърнеш внимание може да има сериозни последици за теб и семейството ти.

111
111

Китайците нали искат сега да го правят

115
115

Ауууу лошите нацисти преди 60 години са били овладели космоса…

Кока Кола
Кока Кола

Не са овладели космоса, имали са хипотетични теории по този въпрос, които успяват да реализират едва след като учените отиват в цивилизована, свободна и демократична държава, където мирното и свободно развитие взима превес над военните мании и политическата диктатура.

Теориите, че нацистите са ходили в космоса, северния полюс, марс, луната и тем подобни са фалшиви новини, в които вярват хора с ментални отклонения.

favr
favr

че не са овладели космоса – не са… ама ако под „свободна и демократична държава, където мирното и свободно развитие взима превес над военните мании и политическата диктатура“ имаш предвид сащ, много си са объркал… и как пък реши, че нацистите не са ходили на северния полюс…

Кока кола
Кока кола

Реших, тъй като науката е най-добре развиват от САЩ и всикчки обективни статистики го доказват.

Арести за всички дезинформатори на Москва, които се месят в България и разпространяват лъжи спрямо нашите партньори.

Путин ще свалят, тълпите ше го ритат по улицата, защото Путин е боклук и държи руския народ в тоталитарно подчинение с цел лично забогатяване.

don
don

“Кока кола“ чесно да ти кажа ми е през оная работа за путин и Москва, но времената които се опитваш да коментираш, явно избщо не са ти понятни. Когато Нацистите са правили опити със ракети САЩ за били много много далеч от тази материя, по това време държави като Аржентина и Бразилия са били преди САЩ в всяко едно отношение. Не случайно след войната Хитлер бяга във латинска америка.

Кока Кола
Кока Кола

„не случайно след войната Хитлер бяга в латинска америка“

„когато нацистите са правили опити със ракети САЩ са били много далеч от тази материя“

„държави като Аржентина и Бразилия са били преди САЩ в всяко едно отношение“

След като прочетох тези три твърдения съм сигурен, че се нуждаеш от писхиатър.

Мирослав
Мирослав

Едно изкуствено слънце, ще натръшка един милиард дръпнати.
Хитлер ще се върти като гламав.

Кока кола
Кока кола

Китай?

Калин
Калин

Не са успели с този проект, понеже са правили базите от другата страна на Луната и под ледовете на Северния полюс. За техен ужас обаче са установили, че земята е плоска.
Що за небивалици?!

д-р Стоева
д-р Стоева

Дали калфата може да публикува по-смислени материали ?