Sony експериментира с изкуствен интелект, който да замени барабанистите

0
375

След Google и други компании като например Sony също започват своите първи тестове на арт изкуствен интелект. Японската компания обяви тази седмица, че нейните учени са създали модел за машинно обучение, който пресъздава музиката на барабанист. Според нея изкуственият интелект е способен да изгради „музикално правдоподобни“ модели на барабанене на база съществуващи инструменти в една песен. Направените записи са публикувани за достъп до всички в страницата на проекта.

За да обучи AI системата, Sony е използвала данните от 665 различни песни от различни жанрове като, поп, рок и електронна музика. Всички те съдържат инструменти, разделени на различни дигитални 44,1 KHz (Lossless Audio) канали. Водейки се от контекстуалните сигнали в записите, учените обучили компютъра да избира подходящ удар на барабана по точно определен модел. Засега AI системата се ориентира главно според другите инструменти, но се съобразява в известна степен и с промяната на темпото и продължителността на записа.

Sony, разбира се, не е първата компания, експериментираща с музика. Facebook се опита да ползва машинно обучение, за да промени жанра на песните. Google пък разработи проекта Magenta за компютърно генериране на изкуство – от музика до визуално изкуство. Преди няколко месеца пък ви споменахме за създаването на непрекъснат поток от метъл музика създадена с помощта на ИИ.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за