fbpx
9.6 C
София

Sony призна, че произведенията на Бах не ѝ принадлежат

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Публикувано в EFF

ОТХВЪРЛЕНО

  • Причина за спора: Целият материал от видеото е ваше оригинално съдържание и Вие притежавате авторските права за него
  • Подадено: 4 септември 2018 година
  • Обяснение: Лично аз изпълнявам произведението на Бах. Който е починал преди 300 години. Всички авторски права принадлежат на мен

Обжалването е възможно до 17 септември 2018 година


Когато различни хора пишат една и съща музика, неизбежно възниква проблемът, че мелодиите понякога звучат еднакво. Но когато музиката е на композитор, починал преди 268 години и оставил своите произведения в публичното пространство, някой свободно може да я изсвири и запише, а друг да я публикува в интернет. Това е една история, замесена от ботове-копирайтъри и корпоративна непримиримост, която води до атака в стил Кафка.

Музикантът Джеймс Роудс публикува във Facebook видео, в което свири музика на Бах. Малко по-късно компанията Sony Music Entertainment заяви, че 47 секунди от това изпълнение ѝ принадлежат. Facebook веднага блокира видеото.

Това изглежда много глупаво. Но не е напълно глупаво в света на притежателите на авторски права. Цялата тази история се случва, след като Роудс получава от Sony уведомление, заслужаващо достойно място в залата на срама.

Съществен момент от сега използваните методи за филтриране на съдържанието е, че трябва да има добре балансирана система от проверки. Уведомленията за премахване трябва да изпраща единствено притежателят на авторските права, който наистина счита, че неговите права са погазени. Но ако претенцията е несправедлива, насрещното уведомяване от истинският притежател на авторски права оправя ситуацията.

Не може да се каже, че тази система е оптимална. Тя е досадна за частните лица и изисква известно количество лични данни. А дори и най-добросъвестните автори се притесняват, че някоя друга страна ще заведе дело – нещо за което те нямат пари и не могат да си го позволят.

Роудс оспори твърденията на Sony, като каза: „Това е мое изпълнение на музиката на Бах. Който е починал преди 300 години. Всички права принадлежат на мен„. Но Sony отхвърли този довод.

Няма как да знаем, по какъв начин Sony решава тези проблеми, но лесно можем да се досетим, че причината за това чудо е бот-копирайтър или човек, който действа съвсем механично.

Един човек лесно би забелязал, че клипът показва музикант, изпълняващ произведение, което е по-старо от американския закон за авторското право. То би разбрал, че компанията няма как да има права върху тази музика. По всичко личи, че насрещното обжалване на Роудс е отклонено от същия бот, понеже един по-внимателен човек веднага би одобрил насрещното съобщение на музиканта.

Роудс сподели своята история в Twitter, където получи някаква поддръжка. Но след това все пак се осмели да изпрати писмо до директорите по връзки с обществеността на Sony Classic и Sony. В края на краищата, видеото бе върнато. След това той написа в Twitter: „А какво да кажем за хилядите други музиканти, които не се осмеляват да постъпят така?„. Добър въпрос.

Нито една от предполагаемите проверки не се задейства. Натискът на общността и настойчивостта на Роудс са единствените причини, неговата жалба да бъде преразгледана, въпреки че правилата трябва да защитават лоялното използване, както и обществената сфера.

Колко още доказателства са необходими, за да се види, че ботовете-копирайтъри не са особено ефективни и създават проблеми? Какво ще се случи, ако им дадем пълномощията, както възнамерява да направи Европейския съюз? Информацията за тези проблеми се появява едва когато се вдигне достатъчно шум относно проблема. Колко още авторски произведения ще бъдат премахнати без право на възстановяване?

 


С този материал Фондация Електронни граници повдига интересния въпрос, доколко можем да се доверяваме на машините да решават човешки въпроси и проблеми. И защо съдиите не бива да се заменят от машини с изкуствен интелект, каквито предложения периодично се появяват.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини