fbpx
2.8 C
София

SOS функцията на Apple стартира в САЩ и Канада и идва в Европа през декември

Най-четени

Apple днес пусна своята базирана на iPhone 14 сателитна функция Emergency SOS в САЩ и Канада. Също така обяви, че ще бъде достъпна и в някои европейски страни през декември.

Функцията, официално обявена през септември, използва сателитна връзка, когато потребителите са извън WiFi или клетъчен обхват. Приложението помага на потребителите да се свържат с преминаващ сателит за връзка и задава въпроси, за да оцени ситуацията към службите за спешна помощ.

При пускането на пазара, Apple разкри миналата седмица, че е похарчила 450 милиона долара чрез своя Advanced Manufacturing Fund за поддръжка на услугата, като по-голямата част от финансирането отива към сателитния доставчик Globalstar Inc. Повече от 300 служители в Globalstar осигуряват поддръжка.

„Някои от най-популярните места за пътуване са извън утъпканите пътища и просто нямат клетъчно покритие“

…каза в изявление Грег Джосвиак, старши вицепрезидент на Apple за световен маркетинг.

„С Emergency SOS, чрез сателит, гамата iPhone 14 предоставя незаменим инструмент, който може да осигури на потребителите помощта, от която се нуждаят, докато са извън мрежата.“

Всеки модел iPhone 14 има достъп до услугата, свързвайки се директно със сателит чрез персонализирани компоненти и интегриран софтуер. Потребителите имат достъп до услугата чрез интерфейс, който им помага да се свържат към него и да отговорят на кратък въпросник, който се предава на диспечерите, за да се разбере ситуацията и местоположението на потребителя.

Услугата не поддържа гласови повиквания предвид дизайна на iPhone — няма достатъчно голяма антена за свързване със сателити, която може да се побере на телефон (поне засега). Вместо това Apple прилага алгоритъм за компресиране на текст, за да намали размера на текстовите съобщения с 300%, което прави изживяването възможно най-бързо. Използвайки услугата, потребителите могат да изпращат и получават съобщения само за 15 секунди при ясни условия.

Следващите държави, които ще получат достъп до услугата през декември, са Франция, Германия, Ирландия и Обединеното кралство

Въпреки че услугата стартира едва днес в САЩ и Канада, първоначалните отзиви са смесени. Все пак, тестването не пресъздава непременно ситуации от реалния свят, особено спешни случаи в изолирани райони без покритие на мобилен телефон.

The Verge каза, че единственият недостатък на услугата е, че съобщенията отнемат време и търпение за изпращане – 15 до 30 секунди при ясно, открито небе – но ако хълмовете блокират хоризонта или има гъста зеленина, може да отнеме повече от една минута за изпращане на съобщение.

В своето тестване Popular Mechanics описа функцията като предлагаща „обещаваща производителност, като същевременно отбеляза, че не е толкова здрава, колкото специален сателитен телефон.

Gizmodo направи подобни точки относно времето за връзка, като същевременно отбеляза, че функцията изисква значително взаимодействие, за да се използва. Това обаче не е непременно лошо, като се имат предвид проблемите, възникнали с функцията за откриване на сривове на Apple.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини