Илън Мъск за първи път повторно ще използва не само своята ракета Falcon 9, но и космическия кораб Dragon. Досега успешно бяха използвани както бустера, така и космическия апарат, но това ще бъде първия път, когато те ще се използват едновременно.

Новата космическа мисия е обявена за 12 декември, когато SpaceX ще изстреля вече използваната ракета-носител Falcon 9 и космическия кораб Dragon. Мъск обяви събитието в Instagram.

Представени са и снимките на кораба и ракетата, направени при тяхното последно изстрелване. „Нашият кораб изглежда много добре, прикрепен към МКС, когато преминава границата на светлината и тъмнината“ – пише Мъск.

SpaceX ще използва ракетата, която достави товар до МКС през месец юни, а корабът е от мисията през април-май.

През 2017 година SpaceX има 16 успешни изстрелвания, като 12 от тях по поръчка на НАСА. Досега космическата агенция не желаеше повторно използване на ракети и кораби.

При декемврийската мисия космическият кораб ще достави 2180 килограма научно оборудване, включващо система за мониторинг на космическия боклук и устройство за производство на оптично влакно, създадено от компанията Made In Space.

Следващата мисия на SpaceX е планирана за месец януари. Компанията ще изведе в космоса секретния обект Zuma.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
Кольо Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Тука в България е масова практика да се ползват втора, трета, пета и шестнайста употреба превозни средства. Ех, кога ще ни стигнат хамериканците. Даже Мъск, се мъчи и не може 😀