SpaceX за 50-ти път успешно приземи първата степен на ракетата Falcon 9

4
397

Тази сутрин, на 7 март, както бе планирано, SpaceX успешно изстреля до Международната космическа станция поредната ракета Falcon 9 с товарния космически кораб Cargo Dragon в рамките на юбилейната 20-та мисия CRS-20 за снабдяване на МКС. Както обикновено, събитието бе показано в реално време в канала на SpaceX в YouTube.

Космическата компания на Илън Мъск доставя полезен товар на МКС в рамките на договора с НАСА Commercial Resupply Services (CRS), в рамките на който използва своите ракета носител и космически кораб Falcon 9 и Cargo Dragon. Но това изстрелване бе интересно от гледна точка на няколко аспекта.

Първо, това е последната мисия в рамките на първата фаза на договора и едновременно с това последен полет на кораба Dragon от първо поколение. Сега започва втората фаза на договора, в която ще се използва Dragon 2. Тази модификация няма кресла, няма система за поддържане на живота и аварийна спасителна система. Това място е използвано за инсталиране на системата за автоматично скачване. Тоест, Dragon 2 може автоматично да се скачва с американския модул Harmony на МКС в изцяло автоматичен режим, без да се налага използването на роботизирания манипулатор Canadarm2.

Второ, за новата мисия CRS-20 компанията използва възстановената от предишната мисия CRS-19 първа степен на ракетата Falcon 9 (B1059.2), която вече два пъти летя до МКС по време на мисиите CRS-10 и CRS-16. А новият Dragon не е херметизиран и има ново топлинно покритие за защита от високите температури и слънчеви батерии, които изгарят в атмосферата при завръщането. Да напомним, че SpaceX вече три пъти повторно използва товарните космически кораби Dragon, които при своите полети два пъти връщаха товар на Земята, като последния път бе при предишната мисия CRS-19.

Трето, това е юбилейният 50-ти път на завръщането на първата степен на Falcon 9, която успешно се приземи при сложни условия – много силен вятър.

В рамките на статистическите данни можем да кажем, че от историческата дата 31 март 2017 година, когато бе осъществено първото повторно изстрелване на вече летяла и възстановена първа степен на Falcon 9 компанията SpaceX точно 50 пъти (от 59 опита) успешно приземи своите първи степени. 23 от възстановените първи степени на Falcon 9 два пъти са използвани повторно, включително двата странични бустера на Falcon Heavy. Шест от тях летяха по три пъти в космоса и успешно се приземиха, а още три първи степени летяха по четири пъти.

Този път ракетата Falcon 9 бе изстреляна от площадката SLC-40 на Кейп Канаверал в 06:51 часа наше време. След две и половина минути първата степен се отдели от ракетата и след още шест минути се приземи в мястото за кацане (LZ-1) на Кейп Канаверал, което се намира близко до точката на изстрелване.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари