Само две седмици след мисията в Калифорния, SpaceX отново изстреля ракетата Falcon 9, този път от Флорида. В геостационарна орбита бе изведен сателитът Hispasat 30W-6 на оператора Hispasat.

При този полет не се предвиждаше традиционното завръщане и кацане на първата степен на ракетата. Причината за това е твърде голямото тегло на сателита: Hispasat 30W-6 тежи 6092 килограма и това е един от най-тежките товари, изведени в космоса от SpaceX. Освен това, сателитът бе изведен на голяма височина – 35 700 километра. В тази мисия почти всичкото гориво бе използвано за извеждането на тежкия сателит в геостационарна орбита, а останалото количество е недостатъчно за приземяването на бустера.

Първоначалните планове бяха изстрелването да се осъществи на 26 февруари, но се наложиха допълнителни тестове.

Комуникационният сателит Hispasat 30W-6 ще осигури телевизионен сигнал и широколентов интернет достъп за Европа, Северна Африка и Америка. Hispasat 30W-6 е проектиран да работи в продължение на 15 години.

Ракетата Falcon 9 преди по-малко от час успешно изведе в необходимата орбита сателита Hispasat 30W-6 и както обикновено, всичко бе показано в реално време в канала на SpaceX в YouTube.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари