Късно снощи космическата компания SpaceX на Илън Мъск успешно изстреля своята ракета Falcon 9.

В рамките на тази мисия в орбита бяха изведени седем сателита. Петте от тях са комуникационните Iridium NEXT с тегло по 860 килограма. Останалите два са модел GRACE-FO с тегло по 580 килограма. Тези сателити са предназначени за измерване и картографиране на гравитационното поле на Земята. Както обикновено, всичко се излъчваше в реално време в YouTube.

Ракетата Falcon 9, носеща сателитите GRACE-FO и Iridium NEXT излетя в 22:48 часа наше време от ракетната площадка SLC-4E, намираща се на територията на военновъздушната база Ванденберг.

За изстрелването бе използвана вече летяла първа степен на Falcon 9. В тази мисия не бе предвидено завръщането на бустера.

От началото на годината SpaceX има девет успешни изстрелвания. Следващото е планирано за 31 май. Това ще бъде повторното използване на първата степен на Falcon 9 Block 4, извела в геостационарна орбита комуникационния сателит SES-12.

Да си припомним, че в началото на този месец SpaceX за първи път изстреля значително по-мощната модификация Falcon 9 Block 5. Тази ракета ще бъде използвана за транспортирането на астронавти до МКС. А неотдавна Мъск показа пилотирания космически кораб SpaceX Crew Dragon (Dragon 2), който сега активно се тества.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари