Тази нощ космическата компания SpaceX на Илън Мъск изстреля ракетата-носител Falcon 9, която успешно изведе в орбита телескопа от ново поколение TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), предназначен за търсене на екзопланети.

Ракетата Falcon 9 с телескопа TESS, създаден от MIT и NASA, бе изстреляна от стартовата площадка SLC-40 на Кейп Канаверал в 01:42 часа наше време. След две и половина минути първата степен се отдели, направи U-образна маневра с помощта на трите си двигателя и след шест минути плавни се приземи върху плаващата платформа Of Course I Still Love You в Атлантическия океан. Този бустер ще бъде използван повторно при следващата мисия до МКС през месец юни тази година. Това е последният нов бустер тип Block 4. Космическата компания вече произвежда единствено Block 5 и при следващите мисии ще се използват или възстановени Block 4 или нови Block 5 първи степени.

Втората степен на ракетата изведе телескопа на планираната суперсинхронна геопреходна орбита с параметри 248 х 270 461 км и наклон 29,6°. TESS успешно се отдели от втората степен, разгъна слънчевите си панели и с помощта на собствените си двигатели започна 57-дневния преход до окончателната орбита. Телескопът ще работи в орбита с перигей 108 000 км и апогей 375 000 км. На всеки 13,7 дни TESS ще се приближава до Земята, за да предаде събраните данни.

TESS се различава от Кеплер, но се се счита за негова частична замяна. Както вече знаем, Кеплер съвсем скоро ще свърши горивото и ще прекрати работа.

Също като Кеплер, TESS ще търси екзопланети чрез транзитен метод – ще следи промяната на излъчваната от дадена звезда светлина, предизвикана от въртящата се около нея планета или планети.

Разликата е, че TESS е предназначен за търсене и наблюдение на космически обекти, отдалечени до 300 светлинни години. Кеплер изучаваше пространството отдалечено на 3000 светлинни години. Астрономите считат, че ще бъдат открити няколко хиляди кандидати за екзопланети, като около 300 от тях се очаква да са земеподобни с орбитални периоди до 2 месеца. След това, откритите от TESS екзопланети ще бъдат наблюдавани с помощта на наземните телескопи и космическия телескоп Джеймс Уеб, изстрелването на който наскоро бе отново отложено.

TESS разполага с 4 отделни телескопа с матрици с резолюция 16,8 мегапиксела, работещи в спектралния диапазон от 600 до 1000 нанометра. Всеки един от тези телескопи има ъгъл на виждане 24 х 24 градуса. Телескопите образуват единно издължено поле на зрение. Веднъж на всеки 27 дни телескопът ще променя зоната на наблюдение и през първите две години от мисията си ще създаде карта, покриваща 85% от цялата небесна сфера.

През 2019 година в помощ на TESS, в орбита ще бъде изведен телескопа CHEOPS на Европейската космическа агенция. Той ще се заеме с вече откритите екзопланети. В началото на този месец ESA съобщи, че изграждането на CHEOPS е приключило.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари