Тази нощ космическата компания SpaceX на Илън Мъск изстреля ракетата-носител Falcon 9, която успешно изведе в орбита телескопа от ново поколение TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite), предназначен за търсене на екзопланети.

Ракетата Falcon 9 с телескопа TESS, създаден от MIT и NASA, бе изстреляна от стартовата площадка SLC-40 на Кейп Канаверал в 01:42 часа наше време. След две и половина минути първата степен се отдели, направи U-образна маневра с помощта на трите си двигателя и след шест минути плавни се приземи върху плаващата платформа Of Course I Still Love You в Атлантическия океан. Този бустер ще бъде използван повторно при следващата мисия до МКС през месец юни тази година. Това е последният нов бустер тип Block 4. Космическата компания вече произвежда единствено Block 5 и при следващите мисии ще се използват или възстановени Block 4 или нови Block 5 първи степени.

Втората степен на ракетата изведе телескопа на планираната суперсинхронна геопреходна орбита с параметри 248 х 270 461 км и наклон 29,6°. TESS успешно се отдели от втората степен, разгъна слънчевите си панели и с помощта на собствените си двигатели започна 57-дневния преход до окончателната орбита. Телескопът ще работи в орбита с перигей 108 000 км и апогей 375 000 км. На всеки 13,7 дни TESS ще се приближава до Земята, за да предаде събраните данни.

TESS се различава от Кеплер, но се се счита за негова частична замяна. Както вече знаем, Кеплер съвсем скоро ще свърши горивото и ще прекрати работа.

Също като Кеплер, TESS ще търси екзопланети чрез транзитен метод – ще следи промяната на излъчваната от дадена звезда светлина, предизвикана от въртящата се около нея планета или планети.

Разликата е, че TESS е предназначен за търсене и наблюдение на космически обекти, отдалечени до 300 светлинни години. Кеплер изучаваше пространството отдалечено на 3000 светлинни години. Астрономите считат, че ще бъдат открити няколко хиляди кандидати за екзопланети, като около 300 от тях се очаква да са земеподобни с орбитални периоди до 2 месеца. След това, откритите от TESS екзопланети ще бъдат наблюдавани с помощта на наземните телескопи и космическия телескоп Джеймс Уеб, изстрелването на който наскоро бе отново отложено.

TESS разполага с 4 отделни телескопа с матрици с резолюция 16,8 мегапиксела, работещи в спектралния диапазон от 600 до 1000 нанометра. Всеки един от тези телескопи има ъгъл на виждане 24 х 24 градуса. Телескопите образуват единно издължено поле на зрение. Веднъж на всеки 27 дни телескопът ще променя зоната на наблюдение и през първите две години от мисията си ще създаде карта, покриваща 85% от цялата небесна сфера.

През 2019 година в помощ на TESS, в орбита ще бъде изведен телескопа CHEOPS на Европейската космическа агенция. Той ще се заеме с вече откритите екзопланети. В началото на този месец ESA съобщи, че изграждането на CHEOPS е приключило.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
AxOx
AxOx

Извинявам се, но новината е, че има нов телескоп … няма значение кой е собственника на компания която го е извела.
Защо постоянно натрапване Илън Мъск?

Тогава дали трябва да се пише – фирмата Майкрософт на Бил Гейтс направи нов ъпдейт на Уиндоус, Фирмата Майкрософт на Бил Гейтс пусна нова облачна услуга…. схващане на какво наблягам, нали?!
Илън Мъск да изчезне ако лично той не е направил или казал нещо иначе къде са собственниците на Гугъл, Амазон, Ябълката и прочие.

Станислав
Станислав

Защо толкова се говори за Илън Мъск ли? Защото е най-добрият визионер на днешното време – такъв какъвто беше едно време само Стив Джобс (лека му пръст). Преди година най-добрата идея, която имаше беше Apple да купи Tesla и Space X и да сложат начело на всичкото това Илън Мъск. Човека има страхотни идеи и хъс за да застане зад думите си.

AxOx
AxOx

До Станислав – не съм против да се пише за него, но ако ТОЙ направи нещо… Мислиш ли, че Бил Гейтс или останалите големи собственници не са направили за света много? Амазон, Алибаба, Гугъл, Ябълката и т.н. , но новините са за фирмите и продуктите … не слагат имената им до всеки от техните продукти. Аз също смятам, че не той прави всичко, а армия от инжинери и учени които той е наел… не е справедливо да пишем как той извежда спътници без да се споменават мравките работници които всъщност са го направили. Мънск си няма и хабер от ракетостроене,… Виж още »

Пенчо
Пенчо

Бе досега никой друг инженер или учен не можа да направи нищо пък той успя та незнам …
Освен това не забравяй че той освен CEO е и главен архитект, инженер и даже общ работник и досега е заемал почти всички длъжности на хора които смята че са некадърни в фирмите си.

AxOx
AxOx

Дали Мъск е визионер или търгаш на едро – факти

1. Рекетостроене – само държави и мега корпорации го ползват
2. Ел.коли – само за богаташи щото струват цяло състояние
3. Вятърни и слънчеви станции – държавни поръчки само или пак за богаташи

След като няма нито един проект който има за цел нормалните хора, то не го смятам за визионер … независимо как рекламата се опитва да ни замаже очите. Поредния богаташ който играе на едро.

П.П. обзалагам се, че всеки тук aко получава по 2 милиарда на година ще стане визионер.

Nikolai
Nikolai

Вместо да му броиш парите като всички БГ комплексари по – добре се поинтересувай през какво точно е минал докато започне да изкарва по толкова.

AxOx
AxOx

До Nikolai – и как да разбера истината? Бил Гейтс някъде казват ли, че майка му е работила в управлението ва IBM и са направили нечиста сделка защото правителството им е поръчало направа на ОС, но да е от трета страна. Така те поръчали на майката на Бил да го постави като фиктивно лице собственик на фирма която купува ДОС … и ето ти Бил Гейтс станал собственник на ОС която веднага се ползвала от IBM и той почнал да трупа камара пари. Гледал ли си му снимките на тъп младеж който нищо не може да направи докато не се… Виж още »

Пенчо
Пенчо

Електрическата кола ще бъде най-евтината кола за купуване а вече е най-евтината за поддръжка (де факто няма поддръжка). В момента все още се избиват милярдите инвестиции и затова цената на някои модели е висока, въпреки че модел 3 вече се произвежда и е равностоен на колите от среден че даже и нисък клас. А соларните панели вече достигат нивото на което е най евтино да се захранваш със соларен панел а не от държавна фирма за ток.

Шишо
Шишо

Охчо стига си ахкал. тъп си.

Шишо
Шишо

абе ей ги де са кеплер, хъбъл, хеопс, тесс. все телескопи. а де ги ленин, сталин горбачов (все предполагаеми телескопи ама руски) или ги има тез юнаци но са ядрени бойни глави>