SpaceX и Blue Origin ще вземат участие в инициативата на НАСА за доставка на товари на повърхността на Луната

1
365

Американската космическа агенция обяви още пет участника в лунната програма Artemis. Това са частни космически компании, които разработват космическо оборудване за транспортиране на товари на повърхността на Луната. Сред петте компании са големите SpaceX, Blue Origin и Sierra Nevada Corporation, които досега нееднократно са работили съвместно с НАСА.

Тези пет компании се присъединяват към екипа от други девет компании, участващи в инициативата Commercial Lunar Payload Service (CLPS) за комерсиална доставка на товари на Луната. Целта на НАСА е да има няколко различни възможности за транспортирането на научни инструменти на естествения спътник на Земята. Това не означава, че всеки един от 14-те участници ще получи договор. Ще има предварителни тестове за доставяне на 10 кг товар на Луната.

Преди няколко месеца вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс каза, че НАСА планира да се върне на Луната в рамките на следващите четири години. Но преди това космическата агенция възнамерява най-подробно да изучи естествения спътник и да тества нови технологии за бъдещите пилотирани мисии.

Освен това НАСА възнамерява да изпрати на повърхността на Луната новия роувър VIPER, който ще изследва наличния воден лед на южния полюс на Луната. Този лед може да се използва като ресурс за бъдещи мисии в дълбокия космос.

Компанията Ceres Robotics възнамерява да стигне Луната през 2023 година, а SpaceX каза, че ще е готова към 2022 година.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кольо
Кольо

Да дондуркат целият спейсшип да каца и отлита до лунната(или марсианска) повърхност, за да се свали на нея някакъв ограничен като обем и маса товар, е твърде неефективно. Твърде по-добре ще е, такива големи кораби да се ползуват, като совалки, като фериботи между земната и лунната орбита, а товарът(и/или хората) да се спуска, или излита от лунната повърхност с по-малки, специализирани точно в тази дейност платформи….