SpaceX проведе пълни тестове на стартовия двигател на ракетата носител Falcon 9. Това е същата ракета, която транспортира товар до международната космическа станция и успешно кацна на Земята. Мъск възнамерява съвсем скоро да изстреля успешно завърналата се първа степен.

Клиентът, съгласил се да използва за извеждане на свой спътник в орбита с помощта на вече използвана ракета е спътниковият оператор SES, който възнамерява да изведе в космоса свой спътник на геостационарна орбита. Точната дата на изстрелването още не е определена, но по успешните тестове можем да съдим, че това ще стане през месец март тази година.

Компанията на Илън Мъск през последните 13 месеца върна на Земята 7 първи ракетни степени. Но засега нито една от тях не е изстрелвана повторно. Основната задача пред Мъск е да се справи с умората на метала, подложен на големи температурни промени, налягане и вибрации. Ако SpaceX успее да създаде технология за многократно използване на ракетите, то полетите в космоса ще станат минимум десетократно по-евтини.

Ако повторният полет на завърналата се степен на Falcon 9 се състои през март, то това означава, че са били необходими 11 месеца за нейната подготовка. Не е оптимално време, но Мъск счита, че ще може да го намали.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари