LawGeex е онлайн-услуга, която с помощта на изкуствен интелект проверява дали различните видове договори съответстват на общите правови норми.

Всеки договор, независимо дали е трудов договор, договор за наем и покупко-продажба, банков договор с общи условия и т.н. трябва да бъде проверен преди подписването. Твърде често е крайно затруднително да се вникне в текста с малки букви и причудливия специфичен текст в тези договори.

През 2014 година адвокатът по търговско право Ноори Бехор създаде услугата LawGeex – платформа за автоматичен анализ на договори. Потребителите качват текста на договора в системата и след около час получават информация, дали някоя клауза в документа не съответства на правовите норми.

Към днешен ден с LawGeex работят предимно корпоративните клиенти, а броят на частните лица е сравнително малък. Според потребителите, новият изкуствен интелект икономисва около 80% от времето и над 90% от парите, необходими за консултации със скъпо платен юрист.

По този начин роботизацията и изкуствения интелект стигнаха и до правото. Миналата пролет американската юридическа фирма Baker & Hostetler също започна използването на ИИ в своите офиси, който анализира и сверява разнообразната юридческа информация.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари