fbpx
-0.8 C
София

SpaceX публикува подробен план за изграждането на колония на Марс

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

В съвсем близко бъдеще компанията SpaceX възнамерява да изпрати хора на Марс и да основе там първата човешка колония. За космическите пътешествия ще бъде използван космическия кораб Starship, който тази година бе тестван многократно. Сега космическата компания на Илън Мъск работи върху прототипа Starship SN20, който в началото на този месец успешно премина статичните тестове на всичките свои ракетни двигатели Raptor. Първите орбитални полети бяха обявени за началото на 2022 година, веднага след като бъде изградена новата ракетна площадка в Тексас и бъдат получени необходимите разрешения от американските регулаторни органи. За 2022 година са планирани 12  тестови изстрелвания, които със сигурност ще бъдат отразени от всички технологични медии. За да видим първите полети в космоса от този род ще трябва да изчакаме още няколко месеца, но SpaceX явно няма намерение да ни остави да скучаем и публикува своя подробен план относно изграждането на човешка колония на Марс. Досега SpaceX нищо подобно не бе съобщавала.

Плановете за покоряването на Марс

Популярното издание Teslarati съобщи, че авторите на подробния план за създаването на човешка колония на Марс са не само специалистите на SpaceX, но и техните колеги от НАСА, SETI и редица институти на САЩ. Всичките планове на учените по усвояването на Червената планета са свързани с космическия кораб Starship и огромната сума пари, която е необходима за осъществяването на тази грандиозна мисия.

Изпращането на хора на Марс

Очакванията са първите безпилотни мисии до Марс да бъдат осъществени през първата половина на 2020-те години –  тоест, приблизително след пет години. В рамките на тези полети SpaceX ще може да се убеди в работоспособността на своя космически кораб, да го усъвършенства и предварително да транспортира до далечната планета разнообразните ресурси и товари, които ще са необходими на хората, долетели до Марс. Преди време Илън Мъск каза, че първите полети до Марс едва ли ще минат без жертви, но неговата компания ще направи всичко възможно те да бъдат избегнати.

Първите полезни товари, които ще бъдат изпратени на Марс, ще бъдат роботи с най-съвременни алгоритми с елементи на изкуствен интелект, както и оборудване за добив на полезни ресурси. Това ще бъдат машини за генериране на електрическа енергия, за получаване на питейна вода, кислород, метан и други подобни. Ще трябва да бъдат подготвени и площадки за кацането на първия космически кораб с хора на борда. Необходимо е и да бъде създадена ефикасна защита срещу радиация, както и да бъдат изградени надеждни  укрития за хората.

Къде ще живеят марсианските колонизатори?

Най-вероятно, през първите няколко години марсианските колонизатори ще живеят директно в космическият кораб Starship. Те ще трябва да излизат навън и да строят сгради, в които по-късно да могат да живеят. Но дори и да се преместят в тях, старите космически кораби няма да останат празни –  там ще се съхраняват различните товари и ще се извършват научни експерименти. Във вътрешността на тези космически кораби има пространство с обща площ 1100 квадратни метра, която не бива да бъде изгубена. Напълно е възможно вече използваните космически кораби Starship да бъдат началният пункт за новите колонизатори, понеже населението на Червената планета постепенно ще расте. Плановете на SpaceX и НАСА са на Марс да бъдат изпращани групи от 20 души и полезен товар над 100 тона.

Полетите на Starship до Луната

В публикувания в медиите и социални мрежи подробен план се казва още, че преди да полети към Марс, космическият кораб Starship ще посети Луната, въпреки доста странните постъпки на Джеф Безос. Не е изключено изстрелванията към Луната и Марс да бъдат осъществени почти по едно и също време. По принцип, преди да тръгне към Червената планета SpaceX може да направи генерална репетиция на кацането и излитането, като за изпитателен полигон да използва повърхността на Луната.

По принцип, SpaceX има  отделен план за полет до естествения спътник на Земята. През 2023 година в пътешествие около Луната ще се оправи японският милиардер Юсако Маедзава заедно с осем хора на изкуството и момиче, което ще бъде избрано в рамките на специално шоу. Същият милиардер в края на тази година година възнамерява да посети Международната космическа станция, което ще направи с руския космически кораб Союз МС-20. Маедзава възнамерява по време на това пътешествие да заснеме специално видео, което ще качи в своя YouTube канал.  Това събитие е планирано за 8 декември тази година и навярно всички ще  гледат с интерес какво ще направи руската космическа агенция Роскосмос.

Публикуваният документ е първият от подобен род, който дава възможност да разберем, какво точно възнамерява да прави компанията SpaceX през следващите от 5 до 10 години. Илън Мъск е добре известен със своите грандиозни планове, изпълнението на които понякога се забавя, но в крайна сметка те се изпълняват. Публикуваният подробен план за полети до Луната и Марс изглежда съвсем реалистично, а SpaceX каза още, че ако има твърде неблагоприятно стечение на обстоятелствата, те са готови да променят стратегията и да приложат друга. Остава да изчакаме и да видим, дали наистина през следващите 10 години SpaceX  ще може да изпрати многофункционални роботи, а после и хора на Марс.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

17 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини