SpaceX се подготвя за нов инвестиционен кръг, с който пазарната капитализация ще нарасне от 45 на 92 милиарда долара

0
524

SpaceX възнамерява да проведе голям кръг на финансиране, с което да удвои своята пазарна капитализация до сумата $92 милиарда. Информацията е на интернет изданието Business Insider, което ни напомня, че преди четири месеца космическата компания на Илън Мъск привлече $1,9 милиарда.

Компанията възнамерява да затвори новата сделка в средата или най-късно края на месец януари тази година. Засега преговорите са в начален стадий и точната цена на инвестиционния кръг не е напълно уточнена. SpaceX ще трябва да убеди инвеститорите, че ще имат голяма възвращаемост на тези инвестиции, което едва ли ще е трудно.

Да си припомним, че SpaceX не е публична компания и нейните акции не се търгуват на борсите. Инвеститори са Google, Founders Fund, DFJ, Fidelity, Baillie Gifford и Valor Equity Partners. Допълнителното финансиране ще се използва предимно за нови научни изследвания и разработки, включително и за проектите Starship и Starlink.

През месец октомври тази година Morgan Stanley Research прогнозира че пазарната капитализация на SpaceX може да достигне $200 милиарда, ако Starlink и Starship се окажат печеливши проекти.

За да може да започне да възвръща инвестираните пари и да излезе на печалба сателитният интернет на Илън Мъск трябва да има минимум три милиона абонати. Успехът на Starship зависи от съвместната работа с федералното управление на гражданската авиация на САЩ.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари