Spotify даде възможност на музикантите да публикуват своята музика без посредници

0
294

Spotify разреши на независимите музиканти да публикуват своите тракове директно, без каквито и да било посредници и дистрибутори В момента новата функция работи в режим на бета тестове и е достъпна за няколко стотици музиканти от САЩ, които Spotify е поканил. През следващата година се предвижда броят поканени музиканти да нарасне.

Тези музиканти могат да публикуват своите произведения чрез платформата Spotify for Artists, която генерира и статистиката на броя слушатели и дава правото да се предлагат музикалните тракове от името на Spotify.

При качването на музикалното изпълнение е необходимо да се избере датата на публикуването (не може да се публикува веднага). Необходимо е подаването и на допълнителна информация – името на албума или сингъла, кратко описание и други. Музикантът има възможност за предварителен преглед на своето произведение. Засега всичко е безплатно – няма скрити такси и каквото и да било друго от този род.

Spotify дава възможност музикалното произведение да се добавя минимум пет дни преди публикуването. През това време компанията ще проверява, дали няма някакви нарушения – на авторското право, на правилата за публикуване и т.н.

Музикантите ще получават 50% от дохода, получен от тяхното творчество. Плащането става автоматично в края на всеки месец по посочена от автора банкова сметка.

The Verge заяви, че при използването на посредници музикантите печелят значително по-малко. Spotify плаща на посредниците от 52% до 55% от от доходите на произведението. От тези 52% музикантите получават едва около 15% и в много редки случаи до 50%.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за