Starship ще може да доставя хора и товари в орбита около Луната и Марс.

0
507

Генералният директор на SpaceX Илън Мъск се изказа по време на годишния празник на военновъздушните сили на САЩ и съобщи нова информация относно перспективите на космическия кораб за многократно използване Starship. Един ден този кораб ще транспортира колонизатори до Марс, а на Земята ще се използва като универсален и изключително бърз транспорт. Мъск каза, че при транспортирането на хора и товари в различни точки на Земята е достатъчен кратък суборбитален скок, при който полетът на Starship ще струва по-евтино и от най-скромните към днешен ден ракети. Според проектните разчети, корабът може да превозва до 150 тона полезен товар или 1000 пасажера.

Илън Мъск добави, че подготовката на Starship за полет и допълнителните разходи струват общо около $2 милиона. Още около $900 хиляди е цената на горивото.

Това е по-евтино от изстрелването на дори и най-малката ракета, подчерта основателят, собственик и генерален директор на SpaceX Илън Мъск. Той още веднъж заяви следното:

„Сегашното състояние на еднократното използване на ракети и космически кораби е все едно авиокомпаниите да унищожават самолетите си след всеки полет“.

Мъск възнамерява да създаде мощни ракети-космически кораби, които да са също толкова универсални като авиационните лайнери. Единственият минус е, че ракетните двигатели са шумни и ще е по-добре космическите портове за тях да бъдат изграждане на 30 мили от брега – навътре в океана.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари