Stuxnet заразил и мрежите на Шеврон

1
33

Сложният компютърен вирус Stuxnet, създаден от САЩ и Израел с цел шпионирането и атакуването на ядрените мощности на Иран, също бил заразил и мрежите на компанията Шеврон. Това се е случило през 2010 година, малко след като вирусът приключил с първоначалната си задача. От компанията забелязали вируса през юли същата година.

Един от главните мениджъри на Шеврон Марк Кьолмел твърди, че американското правителство дори си няма представа колко много се е разпространил обхвата на Stuxnet. Според Кьолмел, недостатъците от използването на вируса тепърва ще стават явни и, в крайна сметка, ще надделеят над положителните постигнали резултати.

От Шеврон допълниха, че системите им са се справили с вируса и не е имало никакви щети. Заразяването по всяка вероятност е станало съвсем случайно. Същото не може да се каже обаче за други компании, които целенасочено се заразяват с подобни вируси обикновено с цел шпионаж, но понякога дори нанасяне на физически щети на производствените им мощности.

Шеврон е първата американска компания, която открито признава, че е била засегната от Stuxnet, макар че, според запознати, има още доста такива. Проблемът е, че повечето компании използват техника на популярни производители като например Siemens. Техни компоненти се използват в почти всички индустриални компании – факт, който прави изключително уязвими на атаки подобни на Stuxnet.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари