TCP/IP през аудиоканала

0
138

Компютърният специалист Крис Кристофър (Chris Christopher) публикува подробна инструкция (anfractuosity.com/projects/ultrasound-networking) за осъществяване на TCP/IP и UDP връзка чрез микрофона и колонките на компютъра, без да е необходимо никакво допълнително оборудване.

Авторът е използвал обикновени стандартни лаптопи, общодостъпно програмно осигуряване, включително и програмата gnuradio.

Алгоритъмът за кодиране и декодиране на сигнала изцяло е изобразен на по-гормата схема, като авторът подробно разяснява всяка стъпка и всеки блок – създаването на виртуалния мрежови интерфейс, транслирането на пакетите от виртуалния NIC в поток от байтове за обработка от пакетния кодер, който самостоятелно добавя начало и контролна сума и така нататък.

GFSK- модулаторът осъществява честотната модулация (FSK) и съпоставя битовете на аналоговата носеща честота, както е показано на илюстрацията. Авторът обяснява, че с помощта на тази технология е възможно организирането на дуплексно връзка, при която лаптопите предават информацията на различни честоти.

На видеото е показана работата на тестовия TCP/IP аудиоканал при честота 23 KHz. Авторът е публикувал и PCAP-файл, в който са описани всички пакети от данни със задръжките и скоростите на предаване.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари