Целият свят наблюдава, как ще се развият събитията с блокирането на малката програмка Telegram в Русия.

Месинджърът се използва в целия свят, но в Русия тези събития са си шоу със собствено участие. По всичко личи, че Роскомнадзор възнамерява да спази решението на московския съд и на всяка цена да блокира Telegram.

Сега всички се питат, какво точно е използвано в това приложение, че всички опити месинджърът да бъде блокиран, се оказват неуспешни. Ситуацията придобива комичен отенък, понеже на практика бяха блокирани всички интернет ресурси, освен Telegram. Но нека проследим събитията и да разберем какво се случва

Първа стъпка: блокиране по IP

В началото на седмицата Роскомнадзор блокира 655 352 IP адреса на Amazon, само за да се попречи на работата на месинджъра. Оказа се, че в третата точка от решението на съда се казва, че Роскомнадзор и другите юридически лица не трябва да създават условия за технически достъп до блокирания месинджър. И регулаторният орган изпълнява. Блокирани са подмрежите на Amazon 52.58.0.0/15, 18.196.0.0/15, 18.194.0.0/15 и 35.156.0.0/14. Малко по-късно в регистъра е включена 18.184.0.0/15.

Освен Amazon, в регистъра със забранените сайтове, предназначен за провайдърите и мобилните оператори, попада и подмрежата на Google 35.192.0.0/12 – това са над един милион IP адреса на интернет гиганта. По този начин, само за един ден Роскомнадзор успя да блокира в Русия около 0,04% от всички IP адреси на IPv4 адресното пространство (2³² адреси).

Малко след това регулаторният орган заяви, че се фиксират използваните от Telegram IP адреси и веднага се блокират. Първоначално месинджърът е използвал 9000 собствени IP адреси и те веднага са блокирани. След това Telegram започва динамично да използва подмрежите на Amazon (около 600 000 IP). И те са блокирани. По-късно месинджърът се прехвърля към 540 000 IP адреса на друг ресурс. И те също са блокирани.

На 17 април в регистъра е включена подмрежата на Google 35.184.0.0/13 с 524 286 IP адреса.

Първоначално потребителите се оплакваха, че Telegram прекъсва, но през втората половина на деня всичко се оправи и Telegram започна да работи без никакви VPN и каквито и да било други методи за избягване на блокажа.

Много потребители предпочетоха да използват чуждестранни прокси сървъри, както и VPN услуги, които могат да се впишат в настройките на Telegram. Но сега Роскомнадзор се опитва да блокира и тях.

Парадоксалното в тази ситуация е, че и официалният сайт на Роскомнадзор падна, но под DDoS атака.

Втора стъпка: блокиране на проксита

Руските компании, предлагащи използването на прокси сървъри и услуги, получиха писма, че се ограничава достъпа до техните ресурси. В писмото се казва, че това се прави според изискванията на Генералната прокуратура на РФ за ресурси, „съдържащи призиви към масови безредици, осъществяване на екстремистка дейност, участие в масови (и публични) мероприятия, провеждани в нарушение на установения ред“.

Дуров отговори по следния начин: на 16 април Telegram започна да изпраща на потребителите push съобщения, променящи настройките на месинджъра.

Трета стъпка: блокиране на VPN

В настройките на Telegram може да се впише адрес на прокси сървър, който ще се използва само в рамките на приложението. VPN е съвсем отделна, цялостна услуга, която прехвърля целия трафик на телефона през отдалечения сървър. В този случай, всички приложения, включително браузъра, заобикалят руските мрежи, в които действат ограниченията на Роскомнадзор. Не е за учудване, че последно време популярността на VPN услугите в Русия нарасна десетки пъти.

Писма от Роскомнадзор получиха и притежателите на VPN възли. И тук се цитира решението на съда.

Четвърта стъпка: премахването на Telegram от каталозите на електронните магазини

На 16 април Роскомнадзор изпрати до App Store и Google Play молби за премахването на приложението Telegram от техните каталози.

И още, искания за премахването на APK инсталационния файл на Telegram, получиха редица алтернативни хостове. Файлът буквално изчезна от киберпространството.

Косвените жертви

Този военен евфемизъм обозначава съпътстващите щети, случайно възникнали по време на атака. Много подходящ в този случай.

Поради блокираните почти два милиона IP адреса бе срината работата на най-различни компании, граждански услуги, частни клиники, големи ритейлъри и две банки от руския топ-20.

На 16 април вечерта Viber съобщи, че има проблеми в Русия. Според статистиките на Downdetector, пикът на прекъсванията на Viber е от 19:00 до 23:00 часа на изминалата нощ. Днес съобщенията за сривовете започнаха да нарастват.

Amazon официално помоли да не се използва неговото адресно пространство, пострадаха някои куриерски услуги, школата по английски език Skyeng. Проблеми възникнаха при онлайн игрите Guild Wars 2, Vainglory и Guns of Boom, срина се платежната услуга Cloudpayments, облачното хранилище pCloud и още много други.

Ползата за Telegram

Може да изглежда странно, но принципната позиция на Павел Дуров и неговият отказ да даде криптиращите ключове на руските специални служби, влияе твърде положително на инвеститорите в Telegram Open Network. Изданието Forbes съобщи, че „блокирането на Telegram за отказа да се предадат криптиращите ключове ще повлияе крайно положително на ICO на компанията“.

Това е разбираемо, понеже е очевидно, че криптирането на Telegram не може да се разбие и този месинджър не може да се подслушва.

След началото на активните действия създателят на Telegram Павел Дуров още веднъж каза, че счита решението за блокиране на месинджъра за незаконно. „Считаме, че решението за блокирането на Telegram е антиконституционно и продължаваме да отстояваме правото на лична кореспонденция в Русия“.

 


Може би най-интересното във всичко това е изказването на един от инвеститорите на Telegram. Това е основният акционер Сергей Солонин, който обясни, защо не може да бъде блокиран този месинджър, въпреки усилията на регулаторните органи.

Оказа се, че Дуров е измислил съвсем нова технология, интегрирана в Telegram. Това е динамичната промяна на IP адреса, без разпадане на връзката. Това става чрез вградените в самия смартфон функции. По този начин Telegram може безкрайно да променя използваните IP адреси. Това е един съвсем нов подход, който може да промени много неща в комуникациите. И не е ясно, как може да се блокира месинджър от подобен тип.

30
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
19 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
20 Автори на коментарите
ШишоЕвреиндо wannabe чифутаБългарски националистКурти Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Сергей
Сергей

Има решение: Роскомнадзор да блокират целия интернет. 😀

ко? не!
ко? не!

Амин!

Ники
Ники

Имате предвид да няма никакъв интернет в Русия? И ако е така що за тъпотия ?

Сергей
Сергей

Ами ако продължи така, най-вероятно ще спре интернета в Русия, да.

Шишо
Шишо

не бе ники, ти не си разбрал. рашките си имат собствен интернет. ще го ползват ама не е популарен и сега му правят реклама. руския интернет се казва междумреж и е най бързия в света, най сигурния и най неподслушвания освен туй е безплатен и космически щото идва отнебето.

Rеvolution
Rеvolution

За нас е комичен развоя на събитията, но на младите хора в Русия хич не им е до смях. Тази репресивна държавена организация си прави каквото поиска и приравнява всякаква критика към тероризъм. Интересно платените тролове коментиращи тук как ще го извъртят – може би с винаги актуалнта конспирация, че от зад стои американското разузнаване? Дано не им се взръзват много другите читатели, винаги мислете критично и не се поддавайте на недоказани тези!

Мангалата
Мангалата

Я пак ни обясни какво се случва с обикновенните хора в Германия които се изказват публично срещу черните млади майки с мустаци? Дали не губят работата си?

Rеvolution
Rеvolution

Ах да, ето я и другата любима хватка – „а вие защо си биете черните“. Дискредитиране на критикуващите с цел отклоняване на темата към слабо или несвързани други теми.

Тов
Тов

Кви платени тролове бе хора… Просто стана прекалено опростено ползването на компютър та сега и по-простите могат да си пишат простотиите на воля.

Български националист
Български националист

Приятелю, за съжаление, руските ФСБ купиха изключително огромен ресурс за разпространение на пропаганда и в момента те практически окупираха говоренето срещу статуквото. В резултат, всеки който е недоволен от системата, трябва да е русофил. Това е проблемът. Изкупиха медии, използваха тролове, създадоха армия от зомбита, в това число и от националистите. Аз съм един от малкото националсоциалисти, които не се поддава на путиноидната пропаганда, но съм абсолютно малцинство 🙁

трол
трол

да живее цензурата и личното пространство 🙂

Димитър
Димитър

Русия направи добра реклама на телеграм

то това беше целта на занятието
то това беше целта на занятието

Да убедят наивниците и в Русия, и на запад, че Telegram не се подслушва. И те да го ползват, вместо да минат на действително сигурните и непробиваеми open source решения като тези, базирани на Tox протокола.

Евреин
Евреин

Ти си пълен идиоти. Русия с действията си показа, че Телеграм е оръжие срещу СССР и Путин и комунизма. Използвайте Телеграм, воювайте с Путин, долу комунизма, долу СССР, долу мужиците. ДА ЖИВЕЕ ЕВРОПЕЙСКА БЪГЛАРИЯ, В КЛУБА НА НАЙ-БОГАТИТЕ И СВОБОДНИТЕ.

до wannabe чифута
до wannabe чифута

Намали дозата, момче!

Откакто Тръмпи спечели изборите и подряза крилцата на Сорос, на ул.“Козяк“ вече плащат на троловете не в прясно отпечатани зелени хартийки, а в „соли за вана“. Резултатите си личат…

Евреин
Евреин

Волен ли ти го каза? Не ти трябват тролове за да видиш официалните икономически статистики и да разбереш, че в Русия има три града с свръх богати олигарси и всичко останало е Пустиня. 17-тата икномика в света с БВП колкото на Холандия не може да е пример за никого. Последното нещо, което им е на „козяк“ е до България и Русия, това ти го гарантирам. България не само,ч е не е враг, тя е никой за тях. Това е по-лошо от колкото да им е враг. Ние просто сме никои.

Методи Дамянов
Методи Дамянов

Подкрепям направеното! Всички ние в България трябва да изгоним всяко сащническо НПО, което вреди на интересите на нацията! Трябва да изгоним и сащническите посланици, защото се месят в политиката на България! сащ е враг на човечеството!

Евреин
Евреин

Отивай в РУСИЯ да те ебат за 40 долара на месец и да се имаш за нещо. Боклук, знаеш ли колко руснаци избягаха тук в България, защото Русия е три града, всичко друго е ПУСТИНЯ, в които ако не се дозираш с алкохол и наркотици, животът ти е ад. Русия е ГУЛАГ за бели хора.

MLV
MLV

Тоя случайно да е чувал от Новичок? Като не слуша може и да чуе.

бае
бае

„Това е разбираемо, понеже е очевидно, че криптирането на Telegram не може да се разбие и този месинджър не може да се подслушва.“ Кое не може да се подслушва? От течовете на инфо от НСА, които излязоха наскоро, стана ясно, че НСА подслушва точно Телеграм и то от години. Тази програма се изполва(ше) масово от джихадисти и тарамбуки, напълно естествено е изрелците да се стремят, да и намерят цаката. Илюзията за сигурност и конфиденциалност е най голямата заблуда, последно време. Еврейовете си бутат воайорските гаги точно на места, където има митове за непробиваемост и конфиденциалност. Все пак те контролират нещата… Виж още »

Евреин
Евреин

НЯМА ТАКОВА НЕЩО! ЛЪЖЕЦ! ТРОЛ! РУСКИ ТРОЛ! СЪВЕТСКЛИ БОКЛУК! ДАЙ ИЗТОЧНИК! НЯМАШ! ТРОЛ! ПУТИНИСТ! РУСОФИЛ! АНТИБЪЛГАРИН!

Им е
Им е

Пак никой нищо не е разбрал.

telegrаm e ползван в координиране бунтовете в иран.
сложили са капан и правят театър да хванат за някой от цру.

Те не го затвориха на момента
а чакаха с месеци да разучат целият цру канал.

Им е
Им е

Щом до сега програмиста на телеграм не го скочиха(хвърлиха) от 11 етаж значи работи за руснаците
и разиграват театър
за да може цру да му предложи свързка за спасение
и да могат руснаците да хванът цру свръзката.

Евреин
Евреин

Което доказва, че трябва да го ползваме за да се борим срещу опресията на ПУТИН и ДЖИХАДИСТИТЕ от Иран!

...
...

Хм, ако това е вярно, то тогава всички други „криптиращи“ месинджъри (като вайбър например) са си дали ключовете на Русия?!

Евреин
Евреин

Вайбър се слуша бе проблем и от родните комунисти! Путлер трябва да се ликвидира! Ползавйте Телеграм, воювайте с Путинизацията на населението, с Американизацията и с Турцизацията му!

Децентрализиран
Децентрализиран

По некадърно преведена и написана стаи2я не бях чел.

Евреин
Евреин

Ти затова имаш по-голям портал и по-качествен от Йалдата. Боклук, руски мъжик, трол!