Tesla иска новата ѝ система за „самоуправление“ да увеличи разпространението си през септември

0
161

Почти година след като Tesla започна да тества противоречивия си бета софтуер „Full Self-Driving“ (FSD) с избрана група клиенти, изпълнителният директор на компанията Илън Мъск заяви, че се стреми към по-широко разпространение на платформата до края на месец септември. Новината идва, след като по-стара версия на софтуера изтече онлайн.

Мъск заяви в публикация в социалната мрежа Twitter, че компанията ще започне да разпространява версия 10 на FSD за клиентите си в програмата за ранен достъп в полунощ на 10 септември. След това софтуерът „ще се нуждае от още няколко седмици за настройка и корекция на грешките“, което Мъск изчислява, че ще отнеме четири седмици. По този начин една „публична бета версия“ ще бъде достъпна за повече клиенти на Tesla.

Естествено, всичко това не трябва да се приема на сляпо доверие и с особено високи очаквания. Мъск обещава по-широко разпространение на бета версията на софтуера за онези клиенти, които са закупили пакета FSD, който в момента се продава срещу 10 000 щатски долара. Това в крайна сметка ограничава до немалка степен кръга потребители, които ще имат достъп до новия софтуер през септември. Освен това обаче е възможно това обещание на Мъск да е част от поредната маркетингова кампания на Tesla, с която компанията иска да привлече повече внимание към софтуера си – напълно възможно е Мъск да излезе с повторен пост в Twitter, с който да обяви промяна в плана.

Само за да дадем представа защо имаме такива очаквания: През 2018 г. Мъск каза, че „дългоочакваната“ версия на FSD ще започне да се разпространява през август същата година, което не се случи. Той направи подобно обещание отново през 2019 г., като обяви, че се очаква софтуера да започне разпространението си „след една година“, като прогнозите му тогава бяха, че „ще има над един милион автомобили с пълно самоуправление“. Това също не се случи. Компанията всъщност започна да разпространява FSD версия 9 през юли, но само за членовете на програмата си за ранен достъп.

Така че да се каже, че феновете на Tesla очакват този софтуер отскоро, би било подценяване. Има дори клиенти, на които изглежда им е писнало да чакат, като са завели съдебни дела срещу компанията за фалшиви реклами.

Tesla казва, че новият ѝ софтуер ще може да контролира кормилното управление, центрирането на лентата, спирането и ускорението по магистрали и градски улици. Но системата далеч не е за пълно самоуправление на автомобилите, независимо от рекламата, която компанията ѝ прави – според класификацията, това е система за подпомагане на водача от ниво 2, която изисква надзор от шофьора по всяко време. Проучванията показват, че тази роля на шофьорите като надзорници по време на движение, може да бъде затрудняваща, тъй като при движение по прави и дълги отсечки, вниманието намалява и често водачите се унасят в сън, особено когато от тях не се изисква да участват постоянно в управлението на автомобила. Шофьорите също така носят пълна юридическа отговорност за нарушения и настъпили ПТП по време на движение с режима за подпомагане на управлението на Tesla. Мнозина критици смятат, че назоваването на системите за подпомагане на водача като „системи за самоуправление“ е погрешно и подвеждащо, като вече има регистрирани множество ПТП с тежки последици, след като водачите са били заблудени от маркетинговия похват на компанията.

Няма съмнение, че Tesla е по-склонна от своите конкуренти да тества бета версии на своята функция за подпомагане на шофьора Autopilot в интерес на събирането на повече данни от движението и отстраняването на грешките в системата. И изглежда клиентите на Tesla нямат никакъв проблем да участват в това публично разработване на платформата, тъй като често под постовете на Мъск в Twitter има коментари на хора, които молят изпълнителния директор да им даде възможност да участват в бета тестването. Може би това донякъде обяснява обществената репутация на Tesla като лидер сред производителите на автомобили с автономно шофиране, въпреки че компанията няма нито един автомобил, за който експертите да се съгласят, че действително предлага самоуправление.

Наскоро собственик на Tesla от Украйна публикува видео, в което показва как използва версия 8.2 на FSD в бета версия за Киев, която не е издавана официално от компанията. Tesla засега разработва софтуера единствено за американския пазар и не го адаптира за използване в други страни, където пътните знаци и правилата за шофиране са различни, а друга спънка е и необходимостта от съществуването на карти на улиците с висока разделителна способност. Важно е да отбележим, че разработчиците на софтуери за самоуправление разчитат на картите с високо качество, за да могат техните софтуери да работят правилно. Tesla донякъде е изключение от това правило, тъй като компанията, за разлика от други производители на софтуер и продукти за подпомагане на управлението, като Waymo и Cruise, не използва HD udрти, нито ограничава използването на софтуера си само в определени области, т.е. геозониране.

Мъск казва, че компанията му се опитва да създаде автономна технология за превозни средства, която разчита на сензори, базирани на камери и специализиран софтуер, обучени от невронни мрежи. Той се присмива на зависимостта на автомобилната индустрия от сензори като LiDAR, които използват лазери за идентифициране на близките обекти.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари