Компаниите Tesla и Pacific Gas and Electric работят съвместно върху създаването на гигантско хранилище за електрическа енергия. В сравнение с него, австралийската акумулаторна инсталация прилича на джудже.

Новото хранилище ще се строи в Калифорния. Компанията Pacific Gas and Electric вече е представила в комисията за комуналните предприятия на Калифорния предложения за четири обекта за съхранение на енергия. Единият от тях е разположен съвсем близо до подстанцията на Мос Ландинг. Той може да осигури 182,5 мегаватчаса енергия в продължение на 4 часа. Това е повече, отколкото могат да осигурят 3 000 акумулаторни блока модел Tesla Powerpack 2. За сравнение, акумулаторната инсталация в Австралия осигурява „само“ 129 мегаватчаса. Общият капацитет на четирите калифорнийски обекта е 1,1 гигаватчаса. Намеците на Илън Мъск, че може да има сделка за 1 GWh сега се потвърдиха.

Новите енергийни хранилища ще се използват предимно в периодите, когато електроцентралите генерират повече енергия, отколкото потребителите използват. Тези излишъци ще се натрупват в хранилището и ще се използват при пикова консумация на електрическа енергия. Очакванията са, въглищните електроцентрали, осигуряващи енергия в пиковите момент, да бъдат премахнати.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за