fbpx
2.1 C
София

Tesla получи официално разрешение за производството на Model 3 с батерии без кобалт

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Министерството на промишлеността на Китай даде на завода на Tesla в Шанхай официално разрешение за продажбите на електромобила Model 3 с новия акумулаторен блок с батерии от литиево-железен фосфат (LFP батерии). Тази стъпка осезателно ще намали себестойността на електрическия автомобил, понеже цената на новата батерия е много по-ниска. Tesla не съобщи, колко точно е по-ниска новата себестойност, като само се знае, че намалението в проценти е двуцифрено число. Очаква се цената на акциите на автомобилната компанията на Илън Мъск отново да скочи нагоре.

През месец май тази година Tesla подаде молба до министерството на промишлеността и информатиката на Китай за разрешение да продава новата версия на електромобила Model 3, който ще се произвежда в китайската Gigafactory. Новата версия на електромобила използва LFP батерии.

Катодите, направени от литиево-железен фосфат (LiFePo4, LFP) имат повишена надеждност, не са токсични и са по-евтини от традиционните катоди от никел, манган и кобалт. Себестойността им е по-ниска именно защото в тях не се използва кобалт. Но техният капацитет е по-нисък и в миналото те не успяха да се наложат като стандарт в електрическия транспорт. Но според китайските медии, с този проблем се е справил най-големият китайски производител на акумулаторни батерии Contemporary Amperex Technology (CATL), който е постигнал висока плътност на енергията и дълъг технологичен живот на LFP батериите.

Tesla от няколко месеца води преговори с южнокорейската компания LG Chem и с CATL относно възможните договорни условия за доставките на новите батерии в Шанхай. И двете компании са партньори на автомобилната компания на Илън Мъск в Азия (вместо Panasonic). Когато договорите бъдат подписани, а страните са много близко до това, себестойността на акумулаторния блок ще падне с „двуцифрен процес“, както се изрази един от участниците в подготовката на договорите, пожелал да остане анонимен.

Според изтеклата към днешен ден информация, електромобилът с новият LFP акумулаторен блок е със 100 кг по-тежък при съпоставими характеристики – 1745 кг срещу 1645 кг.

Използването на новите батерии от литиево-железен фосфат ще даде възможност на генералния директор на Tesla Илън Мъск да спази даденото от самия него обещание през 2018 година да намали използването на скъпия кобалт „почти до нулата“. Ако това стане, Tesla ще може или повече да печели от всеки продаден електромобил, или осезателно да намали цените на своите електрически автомобили при сегашната рентабилност, като по този начин ще продаде много повече електромобили.

Основната критика срещу батериите с кобалт е, че добивът на този метал се извършва в мините на Демократична Република Конго, където масово се използва детски труд. И още, количеството кобалт на Земята е ограничено и с времето този метал би могъл да стане много дефицитен.

Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
Катод
Катод
1 година

NMC катод означава никел, кобалт, МАНГАН. За последния се предполага, че е най-новата добавка-подобрение на железния катод на т.нар. LFP батерии, които CATL ще произвежда за Тесла.

Срещу наркотиците
Срещу наркотиците
1 година

„с този проблем се е справил най-големият китайски производител на акумулаторни батерии “

Остана някоя наркоманска фирма за бърбан да сай справила.

the professor
the professor
1 година

по вероятно е теглото на цялата кола да е станало от 1645 на 1745кг а не това да е теглото на акумулаторния блок
до некадърните програмисти, поддържащи сайта – оправете насраната капча

Надблюдател
Надблюдател
Отговор на  the professor
1 година

Всъшност изречението:
Според изтеклата към днешен ден информацияелектромобилът с новият LFP акумулаторен блок 
има линк – думата информация.
Който линк казва на английски:
„The base version of the Model 3 produced in the US weighs 3,627 lb (1,645 kg) while this new version with LFP batteries weighs 3,847 lb (1,745 kg).“
Т.е. НЕ е най вероятно а е по тежък автомобила с 100килограма заради по тежката батерия но се е „загубило в превода“. Все пак по тежката батерия с 100килограма е направила по тежък автомобила но теглото е за автомобила – би било хубаво да се коригира в калдата статията?

Гошо
Гошо
1 година

Интересно, Май месец подали заявление в министерството, Юни има отговор, демек 1 месец, което е ок. Колко ли щеше да отнеме за подобно нещо документация в Българско министерство, ако и да не сме вече соц, ком, моц, държава?

ludaka
ludaka
1 година

Нови ревюта

Подобни новини