fbpx
3.3 C
София

Tesla получи официално разрешение за производството на Model 3 с батерии без кобалт

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Министерството на промишлеността на Китай даде на завода на Tesla в Шанхай официално разрешение за продажбите на електромобила Model 3 с новия акумулаторен блок с батерии от литиево-железен фосфат (LFP батерии). Тази стъпка осезателно ще намали себестойността на електрическия автомобил, понеже цената на новата батерия е много по-ниска. Tesla не съобщи, колко точно е по-ниска новата себестойност, като само се знае, че намалението в проценти е двуцифрено число. Очаква се цената на акциите на автомобилната компанията на Илън Мъск отново да скочи нагоре.

През месец май тази година Tesla подаде молба до министерството на промишлеността и информатиката на Китай за разрешение да продава новата версия на електромобила Model 3, който ще се произвежда в китайската Gigafactory. Новата версия на електромобила използва LFP батерии.

Катодите, направени от литиево-железен фосфат (LiFePo4, LFP) имат повишена надеждност, не са токсични и са по-евтини от традиционните катоди от никел, манган и кобалт. Себестойността им е по-ниска именно защото в тях не се използва кобалт. Но техният капацитет е по-нисък и в миналото те не успяха да се наложат като стандарт в електрическия транспорт. Но според китайските медии, с този проблем се е справил най-големият китайски производител на акумулаторни батерии Contemporary Amperex Technology (CATL), който е постигнал висока плътност на енергията и дълъг технологичен живот на LFP батериите.

Tesla от няколко месеца води преговори с южнокорейската компания LG Chem и с CATL относно възможните договорни условия за доставките на новите батерии в Шанхай. И двете компании са партньори на автомобилната компания на Илън Мъск в Азия (вместо Panasonic). Когато договорите бъдат подписани, а страните са много близко до това, себестойността на акумулаторния блок ще падне с „двуцифрен процес“, както се изрази един от участниците в подготовката на договорите, пожелал да остане анонимен.

Според изтеклата към днешен ден информация, електромобилът с новият LFP акумулаторен блок е със 100 кг по-тежък при съпоставими характеристики – 1745 кг срещу 1645 кг.

Използването на новите батерии от литиево-железен фосфат ще даде възможност на генералния директор на Tesla Илън Мъск да спази даденото от самия него обещание през 2018 година да намали използването на скъпия кобалт „почти до нулата“. Ако това стане, Tesla ще може или повече да печели от всеки продаден електромобил, или осезателно да намали цените на своите електрически автомобили при сегашната рентабилност, като по този начин ще продаде много повече електромобили.

Основната критика срещу батериите с кобалт е, че добивът на този метал се извършва в мините на Демократична Република Конго, където масово се използва детски труд. И още, количеството кобалт на Земята е ограничено и с времето този метал би могъл да стане много дефицитен.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини