Tesla постигна нов рекорд: тримесечната печалба нарасна 27 пъти в сравнение с предишната година

9
990

Официалният тримесечен финансов отчет на компанията Tesla отново далеч надмина очакванията на финансовите аналитици, като този път това бе постигнато и чрез търговия с биткойни и правителствени кредити. Чистата печалба на автомобилната компания на Илън Мъск нарасна до рекордните 438 милиона американски долара, което е 27 пъти повече в сравнение с тримесечната печалба от предходната 2020-та година. Преди инвеститорите да осмислят представените числа, акциите на Tesla паднаха незначително с около 3%. Основната причина е, че този път Илън Мъск с нищо не ги учуди и в прогнозната част на финансовия отчет не е конкретизирал годишните цели на компанията. Няколко часа по-късно, акциите на Tesla отново бързо се устремиха нагоре.

Приходът на Tesla за първото тримесечие на годината е $10,39 милиарда, а не 10,29 милиарда, както прогнозираха финансовите експерти от Уолстрийт. Това е със 74% повече ($0,93 на акция) в сравнение със същия период на миналата година. Чистата тримесечна нетна печалба достигна рекордните $438 милиона (според GAAP стандарта) или $1,052 милиарда, ако не се изчислява по GAAP. Продажбите на правителствените кредити (zero-emission vehicle) са в размер на $518 милиона, а  освен това, продажбата на 10% от притежаваните от Tesla биткойни е донесла още $101 милиона.

Да си припомним, че през месец февруари тази година Tesla закупи биткойни на обща сума $1,5 милиарда, като по този начин извърши диверсификация на своите финанси. През месец април курсът на биткойна нарасна до рекордно ниво, преди отново значително да падне. В своите финансови документи компанията показа, че през изтеклото тримесечие е продала цифрови активи за общо $272 милиона. Не се съобщава конкретно, но се предполага, че това е част от биткойните на автомобилната компания.

Мъск от своя страна съобщи, че обновеният електромобил Model S излиза на пазара през месец май тази година, а новата версия на Model X ще започне да се продава през третото тримесечие на 2021 година.

Гигафабриката в Шанхай

Мъск и финансовият директор Закари Киркхорн съобщиха, че трудностите с логистиката продължават да създават проблеми на компанията, но тази година Tesla се справям много по-добре. Във връзка с това, тази година мениджмънтът на Tesla очаква ръст на доставките и продажбите с над 50% – тоест, минимум 750 хиляди електромобила.

Илън Мъск подчерта, че компанията е успяла да се справи с недостига на чипове, който тотално покоси автомобилната промишленост. Това е станало предимно чрез изключително бързия преход към нови микроконтролери, като едновременно с това се е разработвал новия софтуер за новите чипове.

Да напомним, че в началото на месеца автомобилната компания на Илън Мъск публикува тримесечен отчет, с който съобщи че през първите три месеца на тази година Tesla е продала 184 800 електромобила. Компанията отбеляза големия интерес на китайския пазар към кросоувъра Model Y и към сравнително евтиния седан Model 3.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари