15.3 C
София

Tesla приключи второто тримесечие на загуба

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Производителят на електромобили Tesla публикува днес своя официален финансов отчет за изтеклото тримесечие. Въпреки новата политика за съкращаване на разходите и увеличаване на продажбите, автомобилната компания на Илън Мъск не успя да излезе на печалба.

Да се спрем за момент върху сухите цифри. За Q2 доходът на компанията е $6,35 милиарда, което е съществен ръст както за тримесечието (+$4,54 милиарда), така и на годишна база (+4,0 милиарда). Почти целият доход е генериран от продажбите на електромобили – $5,4 милиарда. Продажбите на системи за акумулиране на енергия са донесли на компанията $368,2 милиона, а услугите и другите направления са генерирали $605,1 милиона. Оперативните разходи за тримесечието са в размер на $1,09 милиарда (преди година бяха $1,24 милиарда).

Да си припомним, че третото и четвъртото тримесечие на миналата година Tesla излезе на печалба и Мъск инвестира в строежа на нови фабрики в Китай. И така, през първото тримесечие на тази година Tesla излезе на загуба и Мъск привлече допълнително финансиране от $2 милиарда. Генерираният от това тримесечие доход явно не е покрил изцяло задълженията от миналите периоди и Tesla показа $408 милиона загуба.

По принцип, още в началото на тримесечието Мъск каза, че през второто тримесечие „има вероятност“ Tesla да излезе на печалба. Начинът по който е съставен отчета показва, че Tesla явно възнамерява да стане печеливша още третото тримесечие. Но ще трябва много старание, понеже чистата загуба е на ниво $1 милиард. Но ако доходите за Q3 леко се увеличат, този минус може да бъде стопен. Текущата загуба на Tesla се оказа по-висока от прогнозираната от аналитиците, а това не е добър признак. Акциите на компанията поевтиняха с по $1,12.

Tesla възнамерява още да намалява разходите и допълнително да увеличава производството на електромобили. Във финансовия отчет е отбелязано, че към края на годината компанията ще намали капиталните разходи с от $2,0 до $2,5 милиарда. Компанията възнамерява да до края на годината да започне да произвежда по 10 000 електромобила на седмица. Планът за продажбите на електромобили за годината е останал същият – от 360 до 400 хиляди. Едновременно с това Мъск още веднъж потвърди плановете си за строящата се в Шанхай Gigafactory 3. Поточната линия в този завод трябва да започне да работи в края на годината.

Освен това, Tesla вече започна подготовката за серийното производство на Model Y. Младшият кросоувър Model Y бе представен през месец март, а първите екземпляри трябва да слязат от конвейера във Фримонт през есента на 2020 година. Но Tesla натрупа ценен опит. Компанията премина през производствения ад, а след това и през логистичния ад, а и издържа на търговската война на САЩ с Китай. Очаква се към края на годината да реализира голяма печалба и да успее.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини