Tesla приключи второто тримесечие на загуба

6
1005

Производителят на електромобили Tesla публикува днес своя официален финансов отчет за изтеклото тримесечие. Въпреки новата политика за съкращаване на разходите и увеличаване на продажбите, автомобилната компания на Илън Мъск не успя да излезе на печалба.

Да се спрем за момент върху сухите цифри. За Q2 доходът на компанията е $6,35 милиарда, което е съществен ръст както за тримесечието (+$4,54 милиарда), така и на годишна база (+4,0 милиарда). Почти целият доход е генериран от продажбите на електромобили – $5,4 милиарда. Продажбите на системи за акумулиране на енергия са донесли на компанията $368,2 милиона, а услугите и другите направления са генерирали $605,1 милиона. Оперативните разходи за тримесечието са в размер на $1,09 милиарда (преди година бяха $1,24 милиарда).

Да си припомним, че третото и четвъртото тримесечие на миналата година Tesla излезе на печалба и Мъск инвестира в строежа на нови фабрики в Китай. И така, през първото тримесечие на тази година Tesla излезе на загуба и Мъск привлече допълнително финансиране от $2 милиарда. Генерираният от това тримесечие доход явно не е покрил изцяло задълженията от миналите периоди и Tesla показа $408 милиона загуба.

По принцип, още в началото на тримесечието Мъск каза, че през второто тримесечие „има вероятност“ Tesla да излезе на печалба. Начинът по който е съставен отчета показва, че Tesla явно възнамерява да стане печеливша още третото тримесечие. Но ще трябва много старание, понеже чистата загуба е на ниво $1 милиард. Но ако доходите за Q3 леко се увеличат, този минус може да бъде стопен. Текущата загуба на Tesla се оказа по-висока от прогнозираната от аналитиците, а това не е добър признак. Акциите на компанията поевтиняха с по $1,12.

Tesla възнамерява още да намалява разходите и допълнително да увеличава производството на електромобили. Във финансовия отчет е отбелязано, че към края на годината компанията ще намали капиталните разходи с от $2,0 до $2,5 милиарда. Компанията възнамерява да до края на годината да започне да произвежда по 10 000 електромобила на седмица. Планът за продажбите на електромобили за годината е останал същият – от 360 до 400 хиляди. Едновременно с това Мъск още веднъж потвърди плановете си за строящата се в Шанхай Gigafactory 3. Поточната линия в този завод трябва да започне да работи в края на годината.

Освен това, Tesla вече започна подготовката за серийното производство на Model Y. Младшият кросоувър Model Y бе представен през месец март, а първите екземпляри трябва да слязат от конвейера във Фримонт през есента на 2020 година. Но Tesla натрупа ценен опит. Компанията премина през производствения ад, а след това и през логистичния ад, а и издържа на търговската война на САЩ с Китай. Очаква се към края на годината да реализира голяма печалба и да успее.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
жоро
жоро

Не е на печалба, защото всичко отива в R&D, стоежа на поредната фабрика, зарядни станции и т.н. Чичо Мъск постоянно ръчка хората си да бачкат в тази насока.

memer
memer

Модела на Тесла е като на Амазон

Аз-Съм
Аз-Съм

Взех да си мисля че тая фирмица на Мъск е някаква прикрита далавера на американското правителство. Правят някви далавери които не могат като държава заради разни споразумения и ако се разкрие да е виновен Мъск. Само държавна фирма може да е постоянно на загуба и да не и дреме 🙂

Палуестиниец
Палуестиниец

Голямото плямпало Мъск няма ли да каже нещо по въпроса ?

115
115

Ти пък за къде си се разбързал? Човека работи непрекъснато, по цяла нощ сглобява тесли, през деня ги доставя до клиентите. Събота и неделя строи космическия кораб с който ще ходи на Марс. Ами няма време да докара компанията до печалба… :)))

Цъкльо
Цъкльо

Акциите на Тесла загубиха 13% от стойността си при откриване на пазара. Което е над 35 долара. Какъв долар какви центове.
Стабилизираха се на около 230 и това не е сигурно.
Ако продължава да гори пари на Елън ще му стане весело.