fbpx
29.8 C
София

Tesla разработи батерия за електромобили с технологичен живот 100 години

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Екип специалисти от канадския отдел на Tesla съвместно с университета на Далхоузи публикува научна работа за създаването на нова акумулаторна батерия на базата на никел, която може ефективно да работи в продължение на 100 години и има по-висока енергийна плътност и се зарежда по-бързо в сравнение с литиево-желязо-фосфатните батерии (LPF).

Научният екип  Tesla Advanced Battery Research е създаден през 2016 година в Канада. Той вече има голям брой патенти и документация за батериите на Tesla.

В статията се описва химическия състав на акумулаторна батерия, базирана на никел, която осигурява по-голям пробег на електромобилите и използването на по-малък брой батерии в акумулаторния блок, като в същото време нейният технологичен живот е над 100 години, като през това време тя запазва своите параметри.

В статията се посочва, че монокристалните Li[Ni0.5Mn0.3Co0.2]O2 графитни клетки (NMC532) генерират напрежение от над 4,2 V, докато LFP клетките – 3,8 V. Но NMC532 клетките имат много по-висока енергийна плътност, която е значително по-висока от тази на LFP клетките и много по-голяма продължителност на живота при различни температури – 40°C, 55°C и 70°C. Изследователският екип подчертава, че новата клетка може да издържи 100 години, ако работи при температура 25°C. И още, новата батерия използва много по-малко кобалт в сравнение с другите решения от подобен род.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини