Tesla спира продажбите на Model S и Model X със 75 KWh батерии

3
1659
Илън Мъск обяви, че от понеделник, 13 януари 2019 година, компанията Tesla спира да приема поръчки за електромобилите Model S и Model X с акумулаторни блокове с капацитет 75 киловатчаса. От следващата седмица тези електрически автомобили ще се продават само със 100 KWh батерии. Те  стават по-скъпи, но едновременно с това значително се увеличава техният пробег.

Към днешен ден, най-евтиният модел на седана Tesla Model S 75D струва $76 000, но след седмица ще бъде достъпен само Tesla Model S 100D с цена $94 000, което е с $18 000 повече. При кросоувъра Tesla Model X разликата е $15 000, понеже началната цена на Tesla Model X 75D е $82 000, а на Tesla Model X 100D$97 0000. Естествено, за тези пари потребителите получават значително по-голям пробег и динамика.

В отговор на потребител, дали това означава, че Tesla постепенно ще спре да указва в имената на своите електромобили капацитета на акумулаторния блок, Мъск от говори утвърдително. Tesla вече ще използва по-маркетингови наименования, като „Standard Range„, „Mid Range“ и „Long Range„.

Компанията прави тази стъпка, за да да отдели електромобилите от висок клас Model S и Model X от по-достъпния Model 3. Цената на този автомобил стартира от $44 000, а най-скъпата конфигурация с всички опции струва $70 500 и това е вече сравнимо с най-евтини вариант на Tesla Model S 75D.

Това не е първият път, когато Tesla се отказва от модели с по-малък капацитет на акумулаторните батерии. Така например, през 2016 година бе спряна версията със 70 KWh и започнаха продажбите на автомобили с 90 KWh батерии. В самото начало Tesla продаваше електромобили с 40 KWh акумулаторни батерии, а след това потребителите можеха да избират между 60 KWh и 70 KWh.

Да си припомним, че само преди седмица Tesla намали цените на своите електромобили с $2 000, за да компенсира частично двукратното намаление на федералните отстъпки, давани за закупуването на екологично чисти автомобили. Миналата година данъчната отстъпка за закупуването на екологичен автомобил бе $7 500, но от 1-ви януари 2019 година тя бе понижена до $3 750, като намалението на цената на електромобилите с $2 000 почти покрива разликата в цените.

Засега не е известно по какъв начин ще реагират потребителите на намалената данъчна отстъпка и съответно, на поскъпването на електромобилите. Tesla може и да не се сблъска с намаляване на търсенето. Но Мъск не желае да рискува, точно когато неговата автомобилна компания излезе на печалба. Tesla отбеляза 8% тримесечен ръст на печалбите и явно възнамерява да се наложи на пазара на електромобили. Тази година се очаква голямо увеличение на продажбите както на скъпите, така и на по-евтините електромобили на Tesla, понеже компанията се справи с трудностите в производството.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
3 Автори на коментарите
Само мнениеПламенAngel Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Angel
Angel

Илън Мъск обяви, че от понеделник, 13 януари 2019 година…. Чак сега разбрах че 13.01.19 е понеделник а не неделя ….

Пламен
Пламен

В САЩ е понеделник! Там са напред с материала 😉

Само мнение
Само мнение

Обаче Tesla Roadster https://carsmind.com/Tesla-Roadster-picture.h5047 е нещо направо красота, даже малко е да се каже красота, ако драснете и за нея нещо, лично за мен Tesla и подобни коли са бъдещето