fbpx
-1.5 C
София

Tesla: 92% от материалите в нашите батерии могат да се рециклират

Най-четени

В своя доклад за екологичното въздействие през 2020 г. производителят на електрически автомобили Tesla твърди, че вече може да рециклира до 92% от суровините, които се използват в акумулаторните клетки на батериите на автомобилите, процес, който фабриките на компанията вече са започнали да изпълняват.

Процесът би могъл да окаже значително влияние върху екологичните разходи за изграждане на батерии за електрически превозни средства. Не само че производството на батерии е изключително енергийно интензивно, но и настоящата технология за производство на батериите на автомобилите на Tesla изисква големи количества кобалт – рядък метал, свързан със съмнителни добивни практики и условия на труд за миньорите в Демократична република Конго, Замбия и други държави.

Какво се предвижда в дългосрочен план?

По-специално, Tesla не публикува конкретни цифри за това колко батерии е рециклирала миналата година. Според данните на компанията, 1300 тона никел, 400 тона мед и 80 тона кобалт са рециклирани през 2020 г. от батериите в автомобилите на Tesla.

„Комплектът батерии Tesla във всяка кола е проектиран да надживее самия автомобил“, се казва в доклада. „Поради това досега вече имаме случаи на батерии от автомобили на Telsa, които са били извадени от експлоатация от остарели автомобили – като почти деветгодишните автомобили Model S.“, коментират от компанията.

Отговорност „постпотребител“

Tesla работи по този процес с трети страни от повече от две години, според официалната информация от InsideEV, но на този етап не са разкрити значителни подробности за процеса на рециклиране, очакваните ползи и планирани постигнати ефекти.

„Малкият брой батерии в края на жизнения цикъл на самите автомобили, които получаваме, се генерира от високата устойчивост на нашия автопарк на пътя. Въпреки това, след всеки електрически автомобил остават едни огромни акумулаторни клетки, за които ние се грижим“, се казва в официалния доклад на Tesla по повод рециклирането на батериите.

Компанията също така отбелязва, че тъй като Model S се произвежда едва от девет години, „вероятно ще мине още известно време, преди да започнем да получаваме обратно батериите на автомобилите ни в по-големи обеми.“

Tesla има силен интерес да произвежда от собствени съоръжения готови за употреба суровини като никел, кобалт и мед от рециклирани батерии, така че определено има смисъл в това компанията да инвестира средства за подобряване на процесите на рециклиране. За щастие, това може да бъде от полза и за околната среда.

С това инвестиционно решениe Tesla се нарежда сред компаниите последователи на духа на т.нар. „производствен процес пост потребителя“, в което понятие се влагат всички производствени и сервизни дейности, които производителят поема отговорност да извърши за един продукт, когато експлоатационния срок на последния е изтекъл, и е ред той да се превърне в отпадък – в случая обаче в такъв, който може да бъде повторно трансформиран в суровини, които да бъдат използвани.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини